1323 деца и ученици са с наднормено тегло, което показва, че затлъстяването е основен бич за подрастващото поколение, съобщи вчера на Областната комисия по здравеопазване д-р Димитър Лазаров от Регионалната здравна инспекция сред изследваните 26 677 малчугани и тийнейджъри в детски градини и училища през учебната 2015-2016 година. Обхванати са общо 6849 деца от 292 детски групи и 19 828 ученици в 954 учебни паралелки. Данните показват, че с наднормено тегло са 133 малчугани в градините и 1190 ученици. 
Причината за затлъстяването е ежедневното хранене на подрастващите с чипсове и снаксове, хамбургери, дюнери, мазни баници и други нездравословни закуски, сочи анализът на д-р Лазаров. 
Другата причина са многобройните медицински бележки за освобождаване на децата от часовете по физическо възпитание и така се пропуска и тази възможност да се пораздвижи застоялият им начин на живот. 
Впечатление прави, че затлъстяването е характерно за момичета до 14 години и за момчета до 18 години и точно на тази възраст те не могат да покрият нормите за физическа дееспособност. Изследванията показват още, че 293 ученици са с гръбначни изкривявания, 116 имат нарушение на зрението, 88 страдат от бронхиална астма, а 87 - от проблеми на нервната система. Стряскащо е, че са установени 14 деца с високо кръвно налягане, а други 13 - със захарен диабет.
Необходимо е обхващане на децата и учениците в профилактични прегледи, подобряване на координацията с преподавателите по физическо възпитание и оборудване на спортната база, подобряване на хранителния режим на подрастващите и не на последно място - наблягане на здравното им образование, посочи д-р Лазаров.
Данните, че за по-малко от две години децата с наднормено тегло в детските градини и в училище от 2% вече са над 6 на сто, са много тревожни и смятам, че специалисти от РЗИ трябва да идват в училищата и да разясняват на учениците какви мерки да вземат срещу този бич, каза Петя Лазарова, старши експерт по обществени науки и гражданско образование в Регионалното управление по образование. 
Каквото зависи от инспекцията, ще бъде направено, стига училищните директори да поискат компетентна помощ, откликна директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова.