След 15 месеца отсъствие Мария Шарапова ще се завърне на корта в сряда. Носителката на пет титли от Големия шлем ще се изправи срещу италианката Роберта Винчи в двубой от първия кръг на турнира в Щутгарт, където ще преследва четвърта титла след 2012, 2013 и 2014 г.

Завръщането на Шарапова, която беше уличена в употреба на мелдоний по време на миналогодишния Australian Open, предизвика много полемики и раздели мненията в тенис средите.

Повечето състезатели и специалисти се обединиха, че тя е допуснала грешка и си е платила за нея. Мнозина обаче считат, че не е редно рускинята да получава покани от организаторите, а трябва да заслужи участието си като всички останали - на базата на класирането си в световната ранглиста.

Тъй като няма никакви точки, Шарапова може да се включи в големите турнира от календара на Женската тенис асоциация (WTA) само с "уайлд кард". В противен случай тя трябва да играе в състезанията от най-ниските категории, за да натрупа необходимите точки - нещо, което би отнело доста време.

За организаторите обаче завръщането на едно от двете най-популярни лица в женския тенис е добре дошло и не случайно турнирните директори в Щутгарт и следващите големи надпревари - в Мадрид и Рим, без колебания и предоставиха "уайлд кард".

"Не съм съгласна да й бъде даван "уайлд кард" както тук, така и в Рим и всички останали турнири", заяви първата й съперничка в Щутгарт Роберта Винчи. "Тя допусна грешка, но си плати за нея и мисля, че може да се завърне. Но без каквито и да било покани", допълни италианката.

Големият въпрос сега е дали Шарапова ще получи "уайлд кард" за следващите два турнира от Големия шлем - "Ролан Гарос" и "Уимбълдън". Днес британският вестник "Телеграф" обяви, че рускинята няма да бъде поканена да участва директно в основната схема в Париж, но ще й бъде дадена възможност да се включи в квалификациите. Официално потвърждение обаче все още няма.

Преди няколко дни световната №8 Агниешка Радванска се обяви твърди против подобно решение. "До момента тя не е поканена да играе в Париж и Лондон и по мое мнение така трябва да остане. Тя трябва да си заслужи мястото благодарение на добри резултати", коментира полякинята.

Според Радванска, а и според голяма част от хората в тенис средите, с подобни облаги трябва да се ползват единствено състезателите, които са се смъкнали в ранглистата заради контузия, болест, друг инцидент или бременност.

"Но не и за тези, които са наказани за допинг. Мария трябва да възроди своята кариера по различен начин - започвайки с по-малки турнири. Ако аз бях турнирен директор, нямаше никакъв шанс тя да получи "уайлд кард", каза още Радванска.

Същото мнение изрази и бившата №1 Каролин Вознячки. "Очевидно правилата се извъртат и нагаждат в полза на всеки, който иска да го прави. Смятам, че всеки заслужава втори шанс, но когато даден играч е наказан за употреба на допинг, той трябва да започне от самото начало и да си извоюва загубеното обратно."

Датчанката определи решението Шарапова да получи "уайлд кард" за предстоящите турнири като "крайно дискусионно" и "неуважително спрямо останалите състезателки и WTA".

От другата страна обаче са организаторите, за които присъствието на Шарапова - особено след толкова дълго отсъствие oт корта - ще бъде магнит за публиката. При липсата на световната №1 Серена Уилямс, нито една друга тенисистка не може да привлече такъв интерес, както рускинята.

Преди наказанието Шарапова беше най-добре печелещата тенисистка в света в продължение на 11 години. И няма съмнение, че отново ще си върне тази позиция. Всичките й големи спонсори обявиха, че отново ще си партнират с нея, след като за кратко се бяха отдръпнали след новината за положителната й проба.

Освен това начинът, по който Шарапова се справи със ситуацията, предизвика симпатиите на доста от неутралните фенове. Тя беше един от мнозината спортисти от страните от бившия Съветски съюз, хванати със забранения от 1 януари 2016 г. мелдоний, но сред малцината, признали за употребата на препарата след 1 януари.

Появиха се й доста мнения, че поведението на Шарапова е лицемерно, защото тя е взимала препарата в продължение на десет години. Световният номер 1 при мъжете Анди Мъри заяви, че да приемаш лекарство, от което нямаш нужда - независимо, че е разрешено - не е редно, защото по този начин умишлено искаш да вземеш предимство пред останалите.

В едно от последните си интервюта рускинята заяви, че не е на корта, за да си създава приятелства. Все пак тя сподели, че сред водещите състезатели има и такива, които са я подкрепили - като Рафаел Надал, Новак Джокович и Григор Димитров.

"Всеки може да говори каквото си пожелае, но спортният арбитражен съд в Лозана ме оневини по две от точките. Лесно е да бъде нападан онзи, който е паднал. Но организаторите на турнирите ме познават добре и ме уважават, затова са ме поканили", каза още Шарапова.