Русе е един от десетте града в страната, включени в кампанията на Варненското дружество по детска ендокринология ВАПЕД за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с отклонения в растежа. На 12 и 13 май организираната от дружеството „Клиника на колела“ ще гостува в ДКЦ2 (в сградата на МБАЛ „Медика“). В стая 102 детските ендокринолози от Варна ще правят оценка на растежа на малки пациенти през първия ден от 13 до 17 ч, а през втория 9 до 14 ч. Не са необходими предварително записване и направление. Желателно е родителите да носят медицинска документация за състоянието на детето и информация за неговите ръст и тегло през годините. При необходимост децата ще бъдат насочвани за допълнителни безплатни консултации и лечение.
На 12 май е предвидена и беседа с родители за ранното откриване на отклонения в растежа, която ще се проведе в конферентната зала на ДКЦ 2 от 17.30 ч. По-късно ще има специализирано обучение на лекари-неонатолози за ранна диагноза на синдрома на Прадер-Вили. 
Правилното и редовно измерване и проследяване на растежната скорост на децата позволява ранното откриване, превенция и лечение на редица заболявания. Ръстът е нисък, когато 97 процента от децата на същата възраст са по-високи. Причините могат да бъдат особености на здравото дете, хронични заболявания, скелетни малформации, синдроми, ендокринни нарушения и др. Колкото по-късно е започнато лечението, толкова крайният ръст е по-нисък, посочват от дружеството.  
Допълнителна информация за кампанията може да се намери на сайта www.growinform.org или на Фейсбук страницата growinform.