Сдружение „Тук-Там“ със своя фонд за стипендии подкрепя мотивирани българи, които искат да продължат образованието си в чужд университет и след това да се върнат да работят за България. През 2017 проектът, наречен „Иди, учи и се върни“, за втори път ще даде стипендии, като тази година те ще бъдат 3 на обща стойност от 30 000 лв. за образователна степен магистър. Крайният срок за кандидатстване е 24 май.
Организаторите вярват, че положителната промяна тук в България зависи от нас и можем да я постигнем, черпейки опит и оттам. Изключително ценни за цялото ни общество могат да бъдат знанията, които студентите придобиват в университети на световно равнище; уменията, с които се сдобиват при стажовете си в чуждите компании, както и разширеният мироглед, който развиват при общуването си с хора от цял свят.
Освен финансовата подкрепа и възможността да получат образование в чуждестранен университет, одобрените кандидати ще бъдат подкрепяни от „Тук-Там“ за бъдещото им професионално развитие, ще бъдат популяризирани сред контактите на организацията и ще станат част от общност на млади професионалисти с опит или образование в чужбина.
Средствата за стипендиите са събрани чрез индивидуални и корпоративни дарения, част от crowdfunding кампанията „Сговорна дружина носи опит от чужбина“. В нея се включиха 116 човека и две компании, като доказаха, че българските традиции за дарителство от миналото могат да бъдат възродени и днес. Посолството на САЩ в София за втора година подкрепя финансово комуникационната кампания на фонда. Миналата година проектът подкрепи трима души с общо 11 000 лв. за магистратурите им в Харвард, Кеймбридж и Марбург. На тях скоро им предстои завръщане в България.
За да вземете участие в конкурса, трябва да отговаряте на следните условия:
Имате само българско гражданство.
Притежавате бакалавърска степен, придобита между 1 януари 2012 и 31 юли 2017.
Можете да предоставите потвърждение за прием в университет към 31 юли 2017 с начална дата на курса на обучение през 2017.
Можете да докажете достатъчно ниво на владеене (B2 или по-високо) на езика, на който ще се провежда обучението.
Предимство ще бъде дадено на тези, които до момента не са учили в чужбина и за които стипендията е от решаващо значение.
Крайният срок за кандидатстване по документи е 23.59 ч на 24 май 2017 г. Одобрените след този етап кандидати ще трябва до 8 юни да запишат видео с дължина до 2 минути и да разкажат как виждат бъдещето си в България. Останалите след втория кръг ще получат покана за интервю. Тримата стипендианти ще бъдат избрани от комисия, съставена от вътрешни и външни оценители, и ще бъдат обявени на 29 юни. Пълните условия за кандидатстване могат да бъдат намерени на страницата: http://fund.tuk-tam.bg/
По време на програмата си в чуждестранния университет стипендиантите ще информират „Тук-Там“ за хода на следването си. След завършването си ще могат да останат до 6 месеца в чужбина за стаж или работа по проект. След изтичането им ще трябва да се завърнат и да бъдат наети на работа в България за период от поне една година.

Сдружение „Тук-Там“

„Тук-Там“ е сдружение на българите с опит и образование в чужбина, които вярват в България. От 2008 г. организацията създава и поддържа общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи с опит от цял свят, като организира проекти и събития със социална, образователна и професионална насоченост в България и чужбина. Дейността е ориентирана в три направления:
Насърчава млади студенти и ученици в България да придобият опит в чужбина и да го използват за България, като им предоставя информация и възможности за обучение зад граница.
Развива общности от студенти и професионалисти зад граница, които са ангажирани с България, като промотират нашата култура и традиции, инвестират в България или се информират за възможностите за реализация и прилагане на знанията от чужбина обратно в родината.
Създава социална среда за студенти и професионалисти, които са се завърнали в България, като им помага да се адаптират и изградят социална и професионална среда, помага им да открият своята кариера в България и ги мотивира да останат.
Ако имате въпроси, коментари и препоръки или искате да се свържете с нас, можете да ни пишете на [email protected] или да ни се обадите на 0876 916 615.