"Oпел" пусна първата информация и снимки на новия си кросоувър "Грандленд Екс"(Grandland X), който с дължината си от 4.48 метра се позиционира над "Мока" и "Кросленд Екс". Продажбите на колата ще започнат през есента.

Една от отличителните черти на модела е гамата от системи за подпомагане на водача. Сред тях са адаптивен темпомат, с разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране, предупреждението за умора на водача, асистент за паркиране и 360-градусов изглед на зоната около колата и други.

Предните седалки могат да са ергономични, осигуряващи отлична опора на гръбнака, воланът и всички седалки в салона пък могат да са с подгряване. Дългото междуосие от 2.68 метра допринася за наличието на изобилие от пространство за петима човека в компактния кросоувър. Товарният обем варира от 514 до 1652 литра.
Вратата на багажника се отваря с просто движение на крака.

По отношение на свързаността "Грандлед Екс" предлага всичко най-съвременно, а смартфоните могат да бъдат зареждани безжично по индуктивен път. Моделът се оборудва със светодиодни адаптивни предни светлини.

Новият кросоувър на "Опел" ще е само с предно предаване, но възможностите му извън пътя се повишават от електронна система Grip Control. При нея водачът разполага с избор от пет режима на работа, като в зависимост от зададените настройки, системата адаптира разпределението на въртящия момент към предните колела, позволява пробоксуване на гумите в случай, че това е нужно, а при наличие на автоматична трансмисия настройва точките на превключване, както и алгоритъма на реакция на двигателя при подаване на газ.