Eдна оправдателна и една условна присъда постанови Окръжният съд в Разград по делото срещу 58-годишен мъж от Ветово и 38-годишен русенец, обвинени в данъчни престъпления покрай извършваните от тях регистрации на румънски коли в Разград.
Илия Вълчев и Радослав Попов не декларирали автомобилите пред отдел „Местни данъци и такси“ тук и така нанесли вреда на общинската хазна, твърдеше прокуратурата.
Според обвинението, от 11 юни 2014 до 28 февруари 2015 година, Вълчев като собственик и управител на „Двама братя“ ЕООД-Разград, сам и в съучастие като съизвършител с Попов, който действал като помагач и в качеството на пълномощник за дружеството, избегнал установяването и плащането на данъци в големи размери -5481.91 лева.
След първоначалната регистрация в разградската Пътна полиция Вълчев не декларирал в общината общо 80 автомобила, придобити от фирмата му.
Обвинението срещу Попов бе за това, че в периода от 16 юни 2014 година до 28 февруари 2015 година, в качеството на упълномощено лице и в съучастие като помагач на Вълчев, избегнал установяването и плащането на данъци в големи размери - 5227.55 лева. Попов не подал декларации в община Разград за общо 78 автомобила и не уведомил Вълчев за подаването им. Въпросните коли той регистрирал лично в полицията и чрез преупълномощаването на още двама души. Според прокуратурата обаче от тях не може да се търси отговорност, тъй като не са съзнавали последиците от дейността си.
През пролетта на 2014 година Вълчев научил, че много румънци искат да регистрират колите си в България, но им е нужно посредничество на българско дружество, което да придобие собствеността върху автомобилите. Така през април ветовчанинът купил фирата „Двама братя“ ЕООД, но тъй като бил наясно, че ще възникнат данъчни задължения за него, я регистрирал с адрес в жк „Освобождение“ No33-34 в Разград, към който нямал никакво отношение и където знаел, че не може да бъде намерен. Първите два автомобила регистрирал лично, а след това упълномощил Попов с генерално пълномощно, който до февруари 2015 година регистрирал още 78 коли, собственост на фирмата.
Автомобилите се осигурявали от румънски клиенти, които получавали ползването им по сключен с „Двама братя“ ЕООД договор за лизинг срещу преходен договор за придобиване на собствеността им от дружеството.
Със свое решение в сряда съдът в Разград призна Вълчев за невинен по повдигнатото му обвинение. Радослав Попов пък беше оправдан за това да е извършил деянието като помагач и вместо това бе осъден като извършител условно на една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок.
За 700 лева от сумата по обвинението магистратите го признаха за невинен. Наложиха му обаче глоба в размер на 100 лева и постановиха за негова сметка да останат разноските по досъдебното и съдебното производство за близо 600 лева.
Решението не е окончателно и може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд-Варна.
От началото на март 2015 година няколко фирми, предимно русенски, регистрират в КАТ-Разград на свое име автомобили, които реално се ползват и са собственост на румънци. Веднага след като колите се сдобият с държавен контролен номер, чужденците си отиват, а оттам нататък събирането на данъците върху превозните им средства става невъзможно.
По такъв начин само в Разград от началото на 2014 година до август 2015 година са били регистрирани 3382 автомобила на румънци.
Според осъдения на първа инстанция сега Радослав Попов тази практика продължава и към днешна дата, а спрямо него е бил приложен двоен стандарт. Вижте какво коментира той на излизане от съдебната зала.                         

Радослав Попов:
Скалъпиха това дело срещу мен, защото
сигнализирах за корупция в КАТ-Разград

Присъдата ми не е справедлива, а този процес срещу мен беше скалъпен в отговор на мои жалби до Окръжната ви прокуратура. Сигнализирах за корупция и прилагане на двойни стандарти в КАТ-Разград.
Отговор и развитие по жалбите ми няма вече почти година и половина, но пък междувременно аз се сдобих с две обвинения.
В същото време и до днес в КАТ-Разград продължават да се регистрират румънски автомобили - с пълномощници от Русе или чрез подставени лица, които посредниците хващат от махалата в Разград. Обвинения обаче има само срещу мен, защото поисках да дам гласност на това, което се случва. Присъда има за мен, техническия изпълнител, а човекът, който стои зад всичко, е недосегаем, продължава си бизнеса, строи палати на по няколко ката, купува лъскави коли, вдига сватби за милиони и така нататък.