Ако Европейския съюз /ЕС/ продължава да се колебае за отношението си спрямо Балканите, някой друг ще се ангажира в региона.

Това каза по време на лекцията си в Принстънския университет в САЩ еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. "Както ни е известно политиката ненавижда вакуумите. Ако се колебаем в отношението си към Балканите, някой друг може да се ангажира и този някой вече се опитва да го направи", каза Хан. Според него разширяването на ЕС, при спазване на всички условия и изпълнение на критериите, е най-добрата политика в областта на сигурността, която някога е водил ЕС, но тук не става въпрос за безплатен обяд.

"Само местните лидери могат да изпълнят нещата и да ги представят на гражданите си. Те трябва да поемат отговорността и да надграждат върху вече постигнатото", подчерта Хан и добави: Трябва да видим политическа воля, а не политически игри, истински реформи, не само на хартия, а в действителност и по-специално в ключовите областти като правосъдие и конкурентноспособност. Това може да застраши отделни личности, но стратегически, няма алтернатива и техните граждани осъзнават това", заяви еврокомисарят по разширяването на ЕС.

ЕС не е най-добрият играч в града, но всички трябва да бъдат готови да играят. Трябва да бъдем по-добри и по-силни при използването на нашата мощ за привличане. Не трябва да се отпускаме и да си въобразяваме, че всичко е решено, каза още Йоханес Хан по време на лекцията си в Принстънския университет в САЩ.