Двама от русенските депутати познават лично бизнессредата у нас като непосредствени участници в икономическия живот. Това са Бюрхан Абазов от ДПС и Искрен Веселинов от Обединени патриоти, сочат данните от информационната система АПИС.
С по-широк портфейл от фирмени участия е Абазов, който в момента е шеф на Съвета на директорите на регистрираното в Костинброд еднолично акционерно дружество „Еко пауър парк“. То е собственост на „Литекс“ АД и в предмета му на дейност е залегнало основно селското стопанство.
През годините обаче депутатът от ДПС е бил собственик и съдружник в други компании. Две от тях са действащи и са регистрирани. Това са „Хермес 09“ ЕООД, която Абазов е прехвърлил на съпругата си и „А+М фармация“, в която е притежават 50%, също прехвърлени на съпругата му. Третата - ветовската „Голд Сийд“, в която новоизбраният народен представител е държал 25%, е закрита.
Освен в частния бизнес Абазов е наясно и с държавния. Като зам.-министър той е бил в управата на знакови фирми като „Булгартабак Холдинг“, „Напоителни системи“ и „Публични инвестиционни проекти“, както и на по-скромната „Свинекомплекс Николово“.
С действаща фирма е започналият втори мандат в парламента зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Той има дял в семейното дружество „Инвест Веселинова“, където съдружници са още съпругата и баща му.
В минали години Веселинов е имал дялове в няколко вече неработещи фирми: „Билпро-Недев и сие“ СД, „Булвема 97“ ООД и „РИК транс“, в която е притежавал символичните 2%. Останалите 98% обаче са били на „Русе комерс инвест холдинг“ АД, в който е бил член на Съвета на директорите. Същата позиция Веселинов е заемал и в „Русе комерс“ АД.
Останалите шестима народни представители от Русе поне официално не присъстват във фирмения регистър нито с действащи, нито с прекратени фирмени участия. 
Кой какво притежава от новите хора във властта ще стане ясно от декларациите им за влогове, имоти, автомобили и заеми пред Сметната палата, които трябва да бъдат подадени преди края на май.