- Г-н Абазов, какви са амбициите на ДПС на 4 април? Преди 4 години получихте 7442 гласа или 7.20% от вота в избирателния район, какъв резултат очаквате сега? 
- Нашата партия прави предварителни анализи - не по населени места, а по секции. Това означава буквално улица по улица, име по име. Вследствие очакваме 12-13 000 гласа и това е амбицията ни. Сега ситуацията е различна, нямаме вътрешен противник, какъвто имахме преди. Политическите ни опоненти играят под името на няколко партии и нашата битка се води сред самите нас.
- Какво постижение ще бъде отчетено като успех?
- Тези 12-13 000 гласове са оптимистичният ни план.
- Кои ще бъдат основните ви опоненти? 
- Колегите от другите политически сили, които са представени в парламента - БСП, ГЕРБ, ВМРО. Обикновено битката за гласове е срещу тях, но тази година има и много нови партии. В момента патриотите се делят, ГЕРБ също имаха отцепвания. В този контекст мислим, че предвидените от ДПС гласове са съвсем реалистични. 
- Възможно ли е машинното гласуване да ви изиграе лоша шега? 
- Мисля, че не. Тази тема беше коментирана и в централното ръководство на ДПС, в крайна сметка нашите структури са спокойни. Ние като партия настоявахме да има машинно гласуване, за да отделим листа от химикалката. Само така могат да се отстранят недействителните гласове и грешките да се сведат до минимум. А 
щом един възрастен човек може да изтегли пенсията си от банкомата, със същият успех може и да гласува машинно
За тези, които се чувстват несигурни, хартиеното гласуване остава като алтернатива. 
- Защо вашата партия казва, че тези избори са най-важните след 1989 година, кое е толкова драматично в момента?
- Истината е, че това не е клише. Годината е 2021 и предстои нов програмен период на Европейският съюз, нова програма за устойчиво развитие на целия Европейски съюз предвид пандемията, както и прилагането на Зеления пакт. Това са три кардинални точки, които определят развитието не само на България, но и цяла Европа. За това тези избори са важни - от изключително значение е кой ще бъде на върха на управлението и кой ще вземе най-адекватните решения в тези обстоятелства. 
- Ситуацията е различна от всичко познато, каква изборна активност предвиждате, как ще се отрази пандемията?
- Да, вярно, очаква се малко по-ниска избирателна активност. Опитът на други страни, които правиха избори, показа точно това. Все пак това не може да изкриви резултатите, защото 
страхът по време на пандемия не дели хората по партии, етнос и възраст
Обстоятелствата ще се отразят на всяка партия, не само на нас.
- Каква кампания ще водите вие и какво очаквате от останалите? 
- Ние най-общо казано ще водим позитивна кампания. Досега нашите политически опоненти са водили негативна кампания на наш гръб дълго време. Обикновено партии, които са ниски политически сили, се мъчат да се изкатерят на раменете на някоя по-обществено видна партия. Ние обаче ще покажем нашите ясни идеи, основната - планът за ускореното развитие на България. Мечтата ми е най-сетне да има един смислен диалог между политическите сили, който да представлява конструктивен спор за идеи, за визия, не жълтении. За жалост, мисля, че тези избори се очертават в друга посока и никой не се интересува от политика, а ще се гласува за имена. Например някой ще каже „Аз гласувам за Слави Трифонов“, но няма да знае политическата му програма. 
- Какви ще бъдат регионалните ви послания?
- На този въпрос могат да отговорят само партиите, които участват във властта, защото това е тяхна задача. Нашите послания биха били много стойности, ако ние бяхме във властта последните години, но, за съжаление, не сме. Например не е тайна за никого от Русенска област, че 
регионът е пренебрегнат от централната власт и хората са с усещане, че нищо не се случва
Не можем и да сравняваме инвестициите в Бургас или Стара Загора с тези в Русе. Иска ми се да се насочи погледът към нашия район, за да дръпнем напред и като инфраструктурни обекти, благоустрояване и работни места. Нашият край, Северна България, са тотално пренебрегнати от властта.
- На какъв принцип беше съставена листата на ДПС? 
- Основният принцип, на който листата беше съставена, е баланс. Листата е съставена на този принцип в няколко аспекта - представители на общини със значителен дял в гласовете на областта, баланс между млади и по-опитни лица, между мъже и жени, както и между етническо представяне с български и турски имена. 
- Кои са основните моменти в платформата на ДПС и какви са техните проекции в Русе и областта? 
- Първо са нашите политики, залегнали в нашата платформа за ускорено развитие на страната, като в частност те могат да се приложат и в Русенския регион. Проблемите в страната не са толкова различни, но тази визия за развитието на България ни дава една линия, около която ако се обединим повече политически сили, това би довело до растежа на България от 2-3%, както е до момента, да скочи на 8-9% годишно развитие, както са други страни в Европейският съюз.
Има страни, които са минали през такъв период - примерно Ирландия
Тогава се събират политическите сили и казват да оставим пререканията и да се обединим около няколко неща. В новата история сме имали само две ясни посоки досега - влизането в Европейският съюз и в НАТО. Сега липсва именно такава визия и липсата на перспектива обезсърчава хората. 
- Кои са основните посоки за развитие, които залагате в програмата си?
- Много от нашите предложения, които сме говорили преди няколко години, в момента са като лозунги и мото на целия Европейски съюз и присъстват като основни точки в Зеления пакт. Това са стремежът към чиста енергия, чиста вода, чиста храна. Добро образование, социална програма, кой не иска това?
- Като продължение на предишните въпроси - посочете три местни приоритета и начините за постигането им. 
- Русенският регион има много проблеми. За града най-големият и системен проблем е чистотата на въздуха, който с години не може да се реши. Има и чисто битови проблеми, които обаче засягат живота на хората, като лошото състояния на тротоари, осветление. Налице са и вечните проекти като мечтата на русенци за пътят Русе-Търново. Има много неща, които досега не са направени и трябва да се случат.
Аз първо бих наблегнал на въздуха в Русе.
Присъствах в парламента на комисията по екология и се убедих, че няма да има лесно решение
Министърът на екологията сам каза, че на базата на измервателните станции няма да затвори предприятието, което няма да спомена, но всички в региона знаят. По негови думи нито една станция не конкретизира кой е директният замърсител. Просто държавата не иска да реши проблема. Трябва да сменим тактиката.
- Посочете най-важните неща, които вие сте свършили през изтичащия мандат, и тези, които не успяхте да направите.
- Аз този мандат бях председател на комисията по земеделие и член на комисията по енергетика. През целия си живот съм се занимавал със земеделие, имам поне 10 проекта в земеделието и още толкова участия в решения. 
Аз лично като народен представител от опозицията не мога да кажа какво не съм успял да свърша, защото инициативата е на управляващите. Ако говорим какво не сме успели да направим за земеделието в България за този мандат - 
липсата на закон за браншовите организации в земеделието е основното нещо
Аз не го оценявам като мой личен провал, беше основната ми теза в началото на мандата, но така и не беше разработен и внесен такъв закон от властта. Ако беше внесен, щях активно да участвам и съдействам, защото според мен това е основен проблем за сферата, и ако ние управляваме, залагам на това като първи приоритет. Затова когато нашата партия каже, че искаме да възстановим държавността, това също не е клише. Има правила навсякъде при управление на държавата - при нас няма.
Такъв закон има в много държави в Европейския съюз и липсата му дава предпоставка на неголяма група от хора да си сложи табелата „Национална браншова организация“ и да настояват за промени в тази сфера, защитавайки всъщност лични интереси. 
- Ако след изборите се състави правителство с участието на ДПС, възможно ли е да ви видим в него, вече имате опит като зам.-министър на земеделието? 
- Така е, аз съм бил зам.-министър 3 мандата в три различни правителства. Цялата ми кариера е била само в сектора на земеделието, но това решение не мога да го взема аз. Аз само знам, че притежавам известен опит, но преценката не е моя. Тя дори не е само на нашата политическа сила.
- Какво ще кажете на хората, които имат право на глас на 4 април?
- Да не се притесняват, да излязат и да гласуват за бъдещето на България. Сега е времето.