Учените се надяват, че са открили лекарство, което спира всички невродегенеративни мозъчни заболявания, включително деменция, съобщи Би Би Си. През 2013 г. екипът на Съвета за медицински изследвания в Обединеното кралство за първи път успя да спре умирането на мозъчни клетки при животни. Това се превърна във водеща новина в целия свят. Използваният медикамент обаче се оказа неподходящ за хора, защото причинява увреждане на органи.

Сега са открити две лекарства, които се очаква да имат същия защитен ефект върху мозъка и вече са били успешно тествани при хора.
„Това е наистина вълнуващо“, каза проф. Джована Малучи от отдела за токсикология на Съвета за медицински изследвания в Лестър.

Тя се надява скоро да започне клинични изпитания с пациенти с деменция и до две – три години да разбере, дали медикаментите действат.

Новият подход е насочен към естествените защитни механизми, които са изградени в мозъчните клетки.

Когато вирусът атакува мозъчна клетка, това води до натрупване на вирусни протеини.
Клетките реагират, като затварят почти цялото производство на протеини, за да спрат разпространението на вируса.

Много невродегенеративни заболявания включват производството на дефектни протеини, които активират същите защити, но с по-тежки последици.

Мозъчните клетки спират производството толкова дълго, че в крайна сметка загиват от „гладна смърт“.

Такъв процес в невроните в мозъка може да предизвика сериозни проблеми с движението, с мозъчната дейност или дори да доведе до смърт, в зависимост от болестта.

В първоначалното изследване учените използвали медикамент, който блокира активирането на защитния механизъм.

Това спряло развитието на т.нар. прионна болест у мишки – за първи път било постигнато спиране на някое невродегенеративно заболяване при животни.

От 2013 г. насам изследователският екип изпробвал над 1000 лекарства върху нематодни червеи, човешки клетки и мишки.

Два медикамента показали, че предотвратяват както форма на деменция, така и прионна болест, като спират смъртта на мозъчните клетки.

По-известният медикамент е тразодон, който вече се приема от пациенти с депресия. Другият, познат като DBM, се изпробва при пациенти с рак.

Професор Малъчи подчертава, че първо трябва да се проведат клинични проучвания за ефектите от двете лекарства. Малко вероятно е те да излекуват напълно поразените пациенти, но биха могли да задържат развитието на болестта.