Бившият кмет на румънския град Пятра Нямц Георге Щефан бе осъден днес окончателно на три години затвор ефективно по обвинение в незаконно финансиране на Демократично-либералната партия, на която бе заместник-председател, предаде агенция Аджерпрес.

Съдът разпореди също конфискуване на сумата от 165 000 евро от Георге Щефан, като му е наложен и запор на авоари на стойност 235 000 евро.

В момента бившият кмет е в затвора, след като бе осъден през октомври 2016 г. на шест години затвор по делото "Майкрософт" (то се отнася за корупция при закупуването на компютърни лицензи за румънската образователна система, като по него обвиняеми са няколко бивши министри и влиятелни бизнесмени - бел. ред.).

Днес Георге Щефан бе осъден в качеството му на заместник-председател на Демократично-либералната партия (ДЛП), която се сля през 2014 г. с Национално-либералната партия. Щефан бе обвинен в търговия с влияние и използване на ръководна длъжност в политическа партия с цел неправомерно облагодетелстване.

Според Националната дирекция за борба с корупцията през 2009 г. в рамките на Демократично-либералната партия е имало споразумение между генералния секретар Василе Блага и заместник-председателя Георге Щефан с цел събиране на средства за партията. Прокурорите твърдят, че Георге Щефан е упражнил натиск върху лица, заемащи ръководни постове в някои министерства, да назначат определено лице в ръководството на компания в сферата на енергетиката. Въпросното лице е било готово да допринесе индиректно за финансирането на партията чрез преференциално възлагане на договори за обществени поръчки към различни предварително посочени дружества. Конкретно фирмата на бизнесмена Бердила Хорациу Бруно сключила договор с национална компания чрез нагласен търг и впоследствие прехвърлила предварително договорен процент от сумата на договора на партията. Наред с това Георге Щефан обещал на бизнесмена да му осигури други договори, а в замяна поискал и получил между 10 и 25 процента от стойността на всеки сключен по този начин договор. Така за себе си и за ДЛП той получил общо около 2 350 000 евро, от които 700 000 евро били за Василе Блага.

Прокурорите твърдят също, че Георге Щефан и Василе Блага са използвали серия фирми фантоми, за да пренасочват средства от национални компании към ДЛП.