Твърде любопитна се оказа кулинарната книга, която неотдавна издаде популярният и известен с чепатия си изказ режисьор и актьор Андрей Слабаков. Напълно в стила на автора е още заглавието: „Здравословно според Слабаков /съдържа истински рецепти/“. В това със сигурност се убедиха първо няколко дузини русенци, които се събраха точно в навечерието на Великденските празници, когато авторът пристигна в Русе, за да представи новата си книжна творба. Домакини бяха представителите на местната структура на ВМРО - дали защото една голяма част от рецептите на Слабаков са с откровен хайдушки уклон, дали защото и актьорът, и политиците не скриват своите предпочитания към патриотичната идея в различните й измерения. Така или иначе, русенската премиера на изданието бе малко повече от седмица след първата, софийската. 
Тази книга беше замислена като „Здравословно според Шинова“
призна авторът, сръбвайки биричка в късния следобед. Ангажименти на Ернестина Шинова с различни спектакли обаче разсипали идеята. На актрисата изобщо не й оставало време да се спре, камо ли да се заеме със задачата да състави здравословна и търсена кулинарна книга. Ето, така се наложи аз да се захвана с тази работа, въздъхна Слабаков. 
Истината е, че той готви прекрасно, адски вкусно - прави го вдъхновено и с удоволствие, намеси се Ернестина Шинова. И не скри огорчението си, че талантливият й мъж не препасва готварската престилка по-честичко. 
Глупости! - реагира мигновено Андрей и развя грива. Запомнете от мен - обърна се той към русенци, - за да ви запомнят, че готвите добре, трябва да го правите рядко, иначе просто престават да го забелязват! 
От самото представяне на книгата Шинова и Слабаков направиха едно мини представление, за радост на публиката, явно или избягала от работа, или нагласила така свободното си време, че да съвпадне с гостуването на двамата актьори. 
Аз съм съпричастна към книгата - не само като човек, който за малко да провали идеята, обясни Ернестина.
„Баба ти!“ - отново отстреля нейната реплика Андрей
„Именно! Даже ако щеш и с този шедьовър - градинарската супа на баба ми, на моята лясковско-горнооряховска баба“, уточни Ернестина. И добави: „Освен това докато Андрей готвеше, аз бях в ролята на китайски императорски пекинез - поради това, че тази порода кучета имат извънредно чувствителни стомахчета, те са били тези, които са опитвали храната за китайския император, за да се види дали тя е добра или може да причини грижи на властника“. 
След тези уточнения двамата разказаха за книгата и прочетоха някои от рецептите. Авторът ги е разпределил по сезони, като във всички тях той се съобразява с традиционните български продукти и начин на живот. Всичко, което е описано в рецептите, може да се приготви без проблем - няма нужда да се обикалят специалните магазини за презморски подправки и добавки. Освен това всяка от тях преследва онова, което Слабаков нарича „Формула за дълголетие и пълноценен живот“: „Дали е пролет, лято, есен или зима на човек му се налага да се храни. И не само да се храни и да приема нужните за организма му вещества, а и да му е кеф, да му е гот, да му е драго“. Другият кулинарен закон на Слабаков гласи: 
Яж това, което ти се яде! Пий това, което ти се пие!
Избягвайте въздържанието под каквато и да било форма и най-важното - имайте чувство за мярка!“. 
Горе-долу на всичко това е подчинена идеята на книгата. В която читателите и гурманите ще намерят рецепти с причудливи названия като, например, „Пълнено постно прасе“ /постна е плънката - от челядинки/, „Пролетно свинско“, „Слабакови топки“, „Торта от тиквички“ и разни други изкушения. 
Разбира се, няма да останат разочаровани всички, които очакват, че в книга на Андрей Слабаков няма как да се мине без вметки от рода на „Можете да започнете деня си с лека закуска - малък джин с много лед и лимон. Малка ракия със студен айрян също не е за пренебрегване. Не пийте повече от две малки - чака ви дълъг и тежък ден“.  
А към основната част на книгата Слабаков добавя два специални раздела: със свои любими рецепти и с рецепти с дивеч. А най-накрая е поставил една „забранена“ рецепта - там е пълно с продукти като 
филе от комодски варан, арборио 
и други подробности, които според описанието на автора са предназначени „за изискани хора с купени дипломи и крадени пари, които обожават необичайни, странни неща, които наричат гурме и обичат да ходят на почивка в Дубай“.
Истината е, че книгата „Здравословно според Слабаков“ е не просто полезна за всички, които искат бързо и без проблем да приготвят нещо вкусно /впрочем, тя е „забранена за вегани“, предупреждава авторът/. Изданието е увлекателно и просто като четиво - с други думи, докато някой в семейството приготвя нещо от изкушенията по рецепта на Слабаков, останалите от фамилията могат да се забавляват, четейки текста. 
Впрочем, на сбогуване с русенци Андрей Слабаков издаде, че в момента вече подготвял нова книга - тя щяла да включва рецепти с 99 риби, между тях и дунавски, разбира се!