500 лева обезщетение присъди Русенският районен съд на управителка на етажна собственост за това, че повече от година била принудена всеки ден да изхвърля кофи с мръсотия и да спасява блока от наводнение заради проблем с мръсния канал на заведение.
Проблемът започнал през ноември 2014 година, когато в общия коридор на мазите се появили теч и неприятна миризма. През февруари следващата година течът обхванал и мазата на Д.Д. Тъй като била домоуправител, тя повикала на оглед специалисти, които установили, че проблем създава тръба, която е част от канализацията на кафе-аперитива, намиращ се над нейната маза. Наемателят на заведението бил уведомен, но отказал да да направи ремонт.
Дълги месеци домоуправителката всяка сутрин изхвърляла по 2-3 кофи фекална вода от общия коридор на мазите и от собственото си избено помещение. Потърсени за съдействие, служители на общината също извършили проверка и потвърдили, че проблемната канализационна тръба идва от тоалетната на заведението. Те изискали документацията на кафе-аперитива и станало ясно, че фирмата няма одобрен проект от ВиК.
Многократните опити на Д.Д. да се разбере със собствениците на заведението не дали резултат. Тогава хората решили сами да се справят с проблема и наели частна ВиК фирма, която да отстрани причината за теча. При ремонта станало ясно, че канализацията на кафе-аперитива е затлачена с парцали, дамски превръзки и остатъци от кафе.
Заради нехайното поведение на собственика на заведението Д.Д. получила болки в кръста от носенето на кофите, безсъние, изпаднала в депресия и се наложило медикаментозно лечение, станала нервна и тревожна. Освен това се влошили отношенията й със съседите, които я упреквали, че не се справя със задълженията си като домоуправител и дори поискали да я отстранят, което пък повлияло негативно върху самочувствието й. Затова се обърнала към съда и поискала обезщетение.
Решението може да се обжалва пред Окръжния съд в Русе.