Нов елемент внасят в традиционната си литературна конференция учениците от Математическата гимназия „Баба Тонка“. Литературният форум ще се проведе в петък в зала „Европа“ на Доходното здание, като специален гост и рецензент на докладите на гимназистите е преподавателят от Великотърновския университет проф.Радослав Радев. Темата тази година е мисъл на китайския философ от 4 век Джуандзъ „Сънувало словото време, сънувало, че е безвремие“. 
Освен доклади по художествени текстове, учениците от 5 до 12 клас са подготвили и сценични интерпретации на литературни творби, които ще допълнят съобщенията. Така те ще направят сценично възкресяване на различни  епохи, ценности, ситуации, характери по произведения на Никола Вапцаров, Светослав Минков, Софокъл, Ги дьо Мопасан Иван Вазов и Димитър Димов. Организатори на конференцията са преподавателите по български език и литература от МГ и училищното настоятелство. 
Пак в петък от 13 ч в Синия салон на хотел „Дунав плаза“ ще се проведе Пролетният МГ куиз, организиран от фонд „Математика на бъдещето“. В него ще премерят знания и бързина на мисълта 7 отбора от 9 до 12 клас, а модератор отново ще бъде популярният тв водещ на предаването „Минута е много“ Петър Вучков.