Ако напоследък интериорът на Вашия апартамент в град Русе е започнал да Ви се струва скучен и еднообразен и много Ви се иска да направите някаква освежителна промяна в него, значи е дошло време да смените цветовете на стените. Днес може да се купят бои в най-различни нюанси, тонирани машинно. Това поражда доста трудности при ориентирането в огромната палитра от комбинации. Някои нюанси ни очароват, но как да преценим въздействието им в една голяма стая? Как да ги подберем, за да бъдат в хармония с мястото и с нашето светоусещане? Ето как:

Тоналностите на цветовете се групират в две големи семейства – топли и студени цветове. За да изглежда в равновесие помещението, трябва умело да използвате и от двата вида.

Топлите цветове са: червено, оранжево, жълто, розово, охра, кафяво, червено-виолетово, пурпурно. Те придават топлина на помещението, но са с тенденция да намаляват оптически размерите му. Следователно стаята, в която тези цветове преобладават, ще ни се струва по-малка.

Студените цветове са: синьо, зелено, кестеняво, синьо-виолетово и виолетово. Те създават впечатление за просторност, защото оптически уголемяват обемите

Съществуват три начина за нюансиране на цветовете – тон върху тон, хармонични съчетания и търсене на контрасти. При първия начин се избира доминантен цвят и се използва нюансирането му от най-тъмната до най-светлата гама. При втория подход се комбинират основен цвят със съседните му най-близки такива. Например оранжево се комбинира с жълто и червено. Такова съчетание създава усещане за светлина.

Ще се спрем конкретно на някои от основните цветове, които може да използвате при боядисване и обзавеждане на интериора, за да Ви насочим по-точно в техните специфични особености.

ЧЕРВЕНО И РОЗОВО. Червеният цвят зарежда с енергия. Той е толкова тонизиращ, че озарява цялото помещение, дори когато присъства по-пестеливо в него. Имайте предвид, че той намалява обемите, затова с червените акценти не бива да се прекалява.

СИНЬОТО. То навява спокойствие. Това е цветът на мира и неутралитета. Хармонизира добре с почти всички други цветове. Най-тъмните му нюанси са с много мощно въздействие, но затова пък, комбинациите от всички нюанси на синия цвят нямат граници.

ЖЪЛТО И ОРАНЖЕВО. Топлото и стимулиращо жълто изпълва пространството със светлина и сякаш лятото влиза в дома ни. В меки тонове, жълтият цвят създава нежна атмосфера, докато ярките му нюанси имат тонизиращо действие. Оранжевото пък се асоциира с есента. Може да бъде интензивно и наситено – с много динамично въздействие, или по-нежно нюансирано за приятна атмосфера.

За да прецените как ще въздейства всеки от цветовете във Вашия дом, трябва да вземете под внимание размерa на помещението и предназначението му. Доминацията на топли и пастелни тонове създава приветлива, гостоприемна среда, докато студените подхождат повече за местата за отдих или работа. В антретата и коридорите се предпочитат наситени цветове, в работния кабинет или офиса – по-неутралните.

Ето виждате, че правилата за нюансиране на помещенията са много лесни, а спазването им ще създаде хармония в дома Ви.