Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи да се разработи стандарт на казахската азбука на латиница до края на 2017 г., предаде ТАСС, цитирайки статия на държавния глава, публикувана днес във вестник "Егемен Казахстан" ("Независим Казахстан"), издаван на казахски език.

"Има дълбока логика да преминем на латинска писменост. Това е свързано със съвременните технологии, със средата и с комуникациите, а също с особеностите на процесите в обучението и науката през ХХІ век. От училищната скамейка нашите деца изучават английски език и учат латински букви, затова за младото поколение не трябва да възникнат никакви трудности и прегради. До края на 2017 г. с помощта на учените и с обсъждане в обществото е необходимо да приемем нов стандарт на графиката на азбуката", казва Назарбаев в статията си.

Президентът отбелязва, че "от 2018 г. трябва да започне подготовка на специалисти по обучение на новата азбука и да се пристъпи към разработка на учебници за средните училища".

При това Назарбаев уверява, че на първо време латиницата и кирилицата ще се използват едновременно.

Още през 2012 г. в стратегията "Казахстан 2050" президентът на страната съобщи, че до 2025 г. републиката трябва да премине на латиница.