Най-близкият празник, който се пада през уикенда, е Гергьовден, на 6-ти май. Според сегашната организация на почивните дни, той ще бъде компенсиран с почивен ден в понеделник, 8-ми май.

Работодателите предлагат да няма такава компенсация за първите два случая на годината, а ако има трети случай, той да се компенсира с почивен ден в петък или понеделник, който да е съседен на друг национален празник, падащ се в четвъртък или вторник. Васил Велев обясни защо е нужно компромисно решение за почивните дни.

Предложението добавката за прослужено време да отпадне - отново на масата
 
"Да се изравни общият брой на работните дни за всички години, като се използва тази практика, която в момента се въведе от 1-ви януари с по-ограничен размер. Да не се пренасочват всички, те са три, четири, понякога са два, а само част от тях така че да имаме еднакъв брой работни дни - 251. Последните 15 години са се увеличили почивните дни и са се намалили съответно работните с близо 10. Именно по този начин - чрез въвеждане на нови и нови почивни дни. Тази година почивните дни са увеличени с 3.", споделя Велев, цитиран от Дарик.
 
Предложението на бизнеса ще бъде представено на новото редовно правителство.