Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната. Това се посочва в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., одобрен от правителството в сряда.

Така Министерският съвет "официализира" една от най-лошо пазените тайни в държавата.

Според доклада армията продължава да изпитва затруднения, свързани със системния финансов недостиг, незаетостта на щатни бройки, остарялото въоръжение и бойна техника.

Кадровият колапс се задълбочава

Докладът признава, че незаетите щатни бройки за военни вече са 20% и проблемът продължава да се задълбочава. След правителственото заседание военният министър Стефан Янев призна, че всъщност ситуацията е още по-сериозна и вече става въпрос за 25-30% незаети места.

Тази годна МО обяви конкурси за над 600 войници, но според първоначалната информация не са се явили достатъчно кандидати. Основната причина е ниското заплащане – редниците започват с 609 лева.
Тази година не са предвидени средства за ръст на заплатите.

За да бъде решен проблемът, в доклада се предлагат политики за "кариерно развитие на хората в отбраната, търсене на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, на тяхното социално положение и издигане престижа на военната професия".

Всички тези предложения са на масата от години, но така и не се реализират. Както заради недостатъчно финансиране, така и заради грешни приоритети.

Пари за изтребители и кораби ще има

На фона на трагичното състояние с личния състав Янев успокои, че няма да има проблеми с финансирането на предстоящите многомилионни договори за закупуване на нов тип боен самолет и нови патрулни кораби.

Янев припомни, че парламентът вече е приел целево финансиране за двата инвестиционни проекта. Продължава подготовката на проекта на Сухопътни войски за нови бронирани машини, каза военният министър.

За последния проект обаче засега не е планирано финансиране. Трите проекта общо ще излязат над 3 млрд. лева.

Министерството на отбраната отново обявява за приоритет вдигането на бюджета за отбрана до 2% от БВП при положение, че към момента той се движи около 1.3%