В сряда се състоя първата визита на държавния секретар на Съединените американски щати Рекс Тилърсън в Руската федерация, където проведе близо 5-часови преговори с руския министър на външните работи Сергей Лавров. Ситуацията в Сирия, Украйна, на Корейския полуостров, както и двустранните отношения бяха част от темите, които бяха обсъдени по време на срещата между дипломатите.

Малко преди тя да се състои Лавров каза пред присъстващите журналисти, че изявленията на САЩ наскоро са натрупали немалко въпроси, засягащи двустранните отношения и международните проблеми. Въпреки това обаче той подчерта, че страната му е готова да сътрудничи със САЩ на конструктивна и равноправна основа и определи посещението на Тилърсън като възможност за „откровено и честно да се направи опит за изясняване на перспективите за взаимодействие по всички въпроси, преди всичко за създаването на широк антитерористичен фронт“.

От своя страна гостът изрази надеждата, че срещата му със Сергей Лавров ще спомогне на Вашингтон и Москва да установят открит диалог и ще позволи „да бъдат посочени точките“, по които позициите на САЩ и Русия се разминават.

По време на съвместната пресконференция, която двамата дадоха след края на преговорите стана ясно, че едно от най-дълбоките разминавания продължава да е ситуацията, свързана с употребата на химическо оръжие в Идлиб и последвалата американска намеса. В тази връзка Тилърсън призна открито, че Вашингтон няма доказателство за използване на химическо оръжие от Русия и за съпричастността й към инцидента.

"Що се отнася до Русия, нямаме информация за помощ от руските сили при нападението в Идлиб“, каза той.

От руския министър пък стана ясно, че САЩ са демонстрирали готовност да подкрепят провеждането на международно разследване на събитията в Идлиб.

Русия и Сирия продължават да заемат противоположни позиции и по отношение на управлението на Асад.

„Говорихме за бъдещата роля на Башар Асад. Независимо дали става дума за бъдещо участие или неучастие в политическия процес, очевидно е, че идва краят на режима на Асад. Разбираме, че това ще отнеме известно време. Но резултатът не предвижда роля на Асад в държавното управление на Сирия, обществеността няма да приеме това и ние няма да го приемем. Надяваме се, че Русия ще помогне на г-н Асад да осъзнае това“, подчерта Рекс Тилърсън. Отговорът на Лавров обаче бе деликатен отказ.

"Това фиксиране върху опитите да измести този или онзи лидер, даден авторитарен лидер или диктатор, ни е познато и всички ние знаем как свършва", каза той, което демонстрира отказа на Русия да оттегли подкрепата си към режима на сирийския президент.

Руският външен министър също така изрази желание да бъдат избегнати сблъсъци между руски и американски самолети в небето над Сирия.

Във връзка със ситуацията на Корейския полуостров обаче двамата са постигнали съгласие, че ще искат денуклеаризация на КНДР.

По отношение на двустранните отношения Москва и Вашингтон също демонстрираха наличието на много повече опорни точки и разбирателство. Американският държавен секретар коментира, че в настоящия момент между Вашингтон и Москва цари „ниско ниво на доверие“ и че е неприемливо "двете най-важни ядрени сили в света да имат подобен тип отношения".

„Трябва да направим всичко, за да възстановим доверието между нашите страни и да спрем деградацията (на отношенията)”, изтъкна американския държавен секретар след срещата си с Путин. Той потвърди още, че ще бъде създадена руско-американска работна група за разрешаването на най-сложните проблеми в двустранните отношения и постави акцент върху необходимостта ръководителите на САЩ и Русия да съхранят линия за връзка по военни и дипломатически канали.

Междувременно домакинът подчерта, че Руската федерация също е отворена "не само към диалог, но и към съвместни действия, насочени към резултати в области, където това кореспондира на интересите на двете страни“. Още в началото на пресконференцията той коментира, че „преговорите са били подробни, откровени" и са обхванали целия спектър от въпроси, които са ключови за взаимодействието на двете страни по належащите международни въпроси.

След проведените преговори помежду им Рекс Тилърсън и Сергей Лавров бяха приети от руския президент Владимир Путин.