„Ще имаме сделки по 10 000, 20 000, 30 000 лева, разбираш ли ме. Няма да се притесняваш, виждаш животът какъв е... Ходиш да работиш на някого, да станеш роб...“.
Това са думи на ветовски ало измамник към муле, което трябва да вземе пари, оставени от поредната жертва на мошениците. Мулето обаче се оказва репортер на Нова тв под прикритие, а сумата, оставена от излъганата жена, е в полицията и тя ще си я получи скоро. 
Втората част на разследването, за което и „Утро“ писа вчера, бе излъчена вчера в „Здравей, България“ по Нова тв. В него репортерката Тина Ивайлова показа как се става куриер на телефонните измамници. 
На 2 април новото муле получава инструкции да вземе пари от възрастна жена, но използва малкото свободно време преди да достави „пратката“, за да занесе в полицията парите на ограбената жена. Там банкнотите са описани. Преди това по телефона шефът я инструктира от 1470 лева, колкото бабата е оставила, да задържи 470 лева, а останалите хиляда да му остави.
Когато лидерът на телефонните измамници отива да си вземе парите на посоченото от него място на отбивка на няколко километра от Русе в посока Разград, полицаите се опитват да го задържат, но той оказва яростна съпротива. Прегазва един от тях и след това е прострелян в корема. Задържаният е лекуван в болницата и вече е изписан без опасност за живота. По автомобила, с който един от лидерите на телефонни измамници отива да вземе парите, оставени контролирано под камък зад кръгъл бетонен контейнер за отпадъци, се виждат и следите от куршумите на полицаите, които стрелят по него, след като той прегазва техен колега.
Разследването показа и как престъпниците плашат жертвите си. На две от атакуваните жени са описани едни и същи страхотии: Събирай парите, иначе ще дойдем в къщата ти четирима здрави мъже с голи глави и с бради, ще ти отрежем главата и ще я сложим между краката! И това е достатъчно, за да загубят атакуваните беззащитни пенсионерки ума и дума и да следват като зомбирани инструкциите на полуграмотните, но обиграни, хитри и живеещи в показно охолство и разточителен лукс цигани.
Задържаният е Люцкан Люцканов, на 45 години. Живее във Ветово и пред камерата се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. Твърди, че не бил мамил никого. Имал почтен бизнес - ходел до Холандия и Германия и внасял стока. Приглася му и жена му, която пред телевизионната камера процежда, че мъжът й работел, ходел в Холандия. 
 Според прокуратурата обаче той е лидер на телефонни измамници. Експертиза ще доказва дали Люцканов е мъжът, който инструктираше репортера през цялото време.
„За Люцкан Люцканов това, което можем да кажем, е, че той е осъждан двукратно - през 2006 година и през 2007 година за измами в особено големи размери и представляващи особено тежък случай. Телефонни измами /е извършвал - б.р./ още през 2006 и 2007 година. През 2007 година му е наложено ефективно наказание от 4 години лишаване от свобода и е влязъл в затвора, но е бил условно предсрочно освободен през 2009 година“, заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.
Люцкан Люцканов остава в ареста. Ако се докаже вината му, може да лежи в затвора от 3 до 10 години. Жената, която стана жертва по време на това разследване още е в шок. Но ще си получи парите обратно.
„Трудно събираме доказателства по този начин, с които впоследствие да повдигнем обвинение на човека, който сме задържали като фактически извършител на телефонна измама, а не като поредното муле, което се явява да вземе парите“, коментира в студиото на „Здравей, България“ инспектор Стефан Попов от Главна дирекция „Национална полиция“.