Божие растение, билка, единствената, описани в Библията и Корана! Хората вярвали, че Бог я е създал, за да излекува всичко, което може, за да измъчва човешко същество!Черен кимион  е едногодишно растение от семейство лютикови. Известен с плодовете си – черни семена, наречени черен кимион (не го бъркайте с обикновения кимион, който може да се намери в почти всеки магазин).

Черен кимион

Една от най-популярните билки в историята на медицината. В Древен Египет тя е била използвана за подобряване на храносмилането, с настинки, главоболие, инфекции и зъбобол.

 Семената на черния кимион са открити в гробницата на фараона Тутанкамон. Споменава се в Библията и Корана. Ислямският пророк Мохамед говори за него, както следва: „. Черният кимион лекува всяка болест, освен смъртта“

Панацея

Черен кимион, е бил използвана в Древен Египет, а днес е известен като една от най-ефективните билки за профилактика и лечение на редица здравословни проблеми. Мнозина се отнасят към него като панацея, тези, които третират почти всички болести пише zajenata.bg.

Проведени повече от 200 проучвания в различни университети и в тях е доказано, че черният кимион благоприятно влияе върху голям брой заболявания, по-специално автоимунни – като множествена склероза, ревматоиден артрит, псориазис, астма, алергия, алергичен ринит, както и намаляване на холестерола и триглицеридите, намалява диабет, високо кръвно налягане, екзема, акне, бронхит, пневмония и синузит, гастрит, язва, хеликобактерна инфекция, чернодробни заболявания, хронична умора, лошо движение, рак, и е от голяма помощ при химиотерапия и лъчева терапия.

Клинично доказано черният кимион облекчава симптомите на алергия, алергичен ринит и алергична астма. Неговата масло разширява дихателните пътища и прави дишането по-лесно, има и антибиотично действие предотвратява развитието на вторични бактериални инфекции, които често се срещат със сезонни алергии. Естествено и безопасно подготвя тялото да реагира на алергени по-леки и постепенно се увеличава поносимостта на организма към тях.

Чудесен за сърцето

Кимионът е полезен и за сърдечно-съдовата система. Чрез укрепване на стените на кръвоносните съдове и увеличава тяхната устойчивост води до регулиране на кръвното налягане.

Проучванията показват, че използването на черен кимион масло намалява общия холестерол, триглицеридите, и стойностите на така наречения лош (LDL) холестерол. Той може да се използва за понижаване на нивата на кръвната захар чрез стимулиране на панкреаса да секретира инсулин и увеличава чувствителността на клетките към него. Специален ефект показва при диабет тип две.

През последните години изследвания са доказали, антитуморната активност на черен кимион и може да се използва като помощно средство при лечение на рак, защото действа директно върху раковите клетки и подсилва защитата сила на организма.

Лечение и разкрасяване с масло от черен кимион

1. Срещу косопад и стимулиране на растежа на косата – от лечебното масло се втрива в корените. Изчаква се да действа 60 минутки и после се измива обилно с вода. Можете да втривате масло и по ноктите на ръцете, защото това ги предпазва от чупене.

2. Масло от черен кантарион при нервни разстройства – добавете една чаена лъжичка лечебно масло към кафето си. Изпийте го и отва ще премахне стреса и напрежението, които чувствате.

3. Масло от черен кантарион за облекчаване на кашлицата – с него се намазват гърдите и гърба, като непосредствено, след нанасянето на маслото се изпива и чаена лъжичка от него. Добре е процедурата се прилага преди сън, за да може болният да си е легнал и да е отпуснат.

4. Лечебното масло при борбата с умората – за да премахнете умората от тялото си ви трябва чаша прясно изцеден сок от портокали, в който ще добавите чаена лъжичка масло. По една чаша дневно се изпива в продължение на 10 дена.

5. Подобряване на паметта – пригответе си чай от мента. Налейте си в чаша 100 милилитра от чая и добавете към него чаена лъжичка масло. Приемайте по един такъв чай един път дневно за период от 10 дена.

6. Намаляване и заличаване на бръчките – смесете равни количества зехтин и масло от черен кимион (по една супена лъжица е достатъчно). Разбъркайте двете съставки и нанесете сместа с масажиращи движения върху проблемните зони. Оставете маската да действа 1 час и после изплакнете лицето с вода и сапун.

7. Масло от черен кимион срещу възпаления в организма – настържете малко карамфил и вземете от него чаена лъжичка. Смесете го със супена лъжица масло. Добре е да добавите лека към предварително приготвен чай от мента и да го разтворите вътре.

8. При борбата с високия холестерол – просто разтворете чаена лъжичка от маслото в любимата ви гореща напитка. Приемайте веднъж дневно.

9. Срещу лишеи – намажете лишея с домашен ябълков оцет и после с лечебното масло. За да постигнете добри резултати повтаряйте лечението 15 дена.

10. Облекчаване на болките при ревматизъм – болезнените зони се намазват директно с маслото. Непосредствено с това всеки ден се изпива по чаена лъжичка масло от семенцата. За постигане на добри и трайни резултати продължете лечението 15 дена.

11. Срещу главоболие – с лечебното масло се намазват зоните около горния край на очите и близо до ушите. Продължете лечението 3 дена за трайни резултати.

12. Срещу киселини – лечението продължава 5 дена. Два пъти на ден изпивайте чаша топло мляко с разтворена в него чаена лъжичка лечебно масло.

13. При проблеми с очите – преди сън намазвайте зоната около очите с маслото. Всеки ден изпивайте по чаша морковен сок с разтворена в него чаена лъжичка от маслото. Продължителността на лечението е 30 дена.

14. За намаляване на високото кръвно – всеки ден в чаша топла напитка разтваряйте чаена лъжичка масло от черен кимион. Добре е да приемате сутрин.

15. Срещу диария – сутрин и вечер изяждате по чаша кисело мляко, в което е добавена чаена лъжичка лечебно масло. Продължете лечението 3 дена, за да постигнете добри резултати.

16. Лечение на гъбички – измийте добре зоната между пръстите на ръцете или краката. Подсушете и намазвайте с маслото 3 поредни вечери.

17. За превенцея срещу настинки – всеки ден се изяжда по супена лъжица мед смесена с чаена лъжица лечебно масло.

Лечение със семената на черен кимион

1. Семена от черен кимион за предпазване от спонтанен аборт – взимат се по 2-3 препечени зърна от подправката 5 пъти на ден. Консумирайте ги 40 дена.

2. Срещу камъни в бъбреците – смесват се по 250 грама мед и семенца от черен кимион. В 170 милилитра топла вода се разтварят 2 чаени лъжички от сместа и се изпива на гладен стомах.

3. Семена от билката при стомашно чревни заболявания – с 450 милилитра вряла вода се залива чаена лъжичка дрога. Отварата се оставя да кисне 1/2 час и после се прецежда. Взима се 3 пъти, преди да се нахраните по 50 милилитра. Приготвената доза трябва да ви стигне за 3 дена.

4. Домашен лосион за почистване на кожата – в стъклено шише се сипват 50 грама семенца и после се заливат с 500 милилитра алкохол (добре е да бъде 75%). Затваряте бутилката плътно и я поставяте на светло (на прозореца например). Всеки ден трябва да я разклащате. Престоява така, 14 дена и после се цеди. Към нея се добавя дестилирана вода, за да достигне до 20% алкохол.

5. При възпалено гърло – стрийте 4 семенца от подправката на прах и към тях добавете 2-3 капки зехтин и лъжица мед. Изяждайте по една такава доза 2 пъти на ден. Много полезна рецепта при суха кашлица.

6. За подсилване на организма – запарете в 250 милилитра вода 3 зърна от подправката. Разделете на равни количества и ги изпийте през деня.