Шест седмици след старта на кампанията за кандидатстване за директни плащания подаването на заявления е невъзможно. Причината е забавянето на обществената поръчка за фирма, която да направи софтуера за прехвърляне на данните за актуализиране на правното основание. Тази поръчка е обявена чак в края на март, а с единствения кандидат все още няма договор. Русенските фермери обаче запазват хладнокръвие и смятат, че ще се справят в оставащото време до 15 май.
„Никой не подава заявления и такова е положението в цялата страна. Очакваме системата да бъде готова след Великден и ако няма допълнително забавяне заради някоя нова пречка - ще успеем. Междувременно завършваме сеитбата на пролетниците - сеем денем и нощем“, заяви председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Красимир Вълев. Според него, сред зърнопроизводителите няма напрежение въпреки забавянето на кампанията с месец и половина.
Срокът за прием на заявления по схеми и мерки за директни плащания за Кампания 2017 започна на 1 март и продължава до 15 май 2017 г. От 16 май до 9 юни приемът на заявления за Кампания 2017 продължава, но с 1% санкция за всеки работен ден закъснение. Корекции за подадени до 15 май заявления, без санкция, се приемат от 16 май до 31 май.