На 16 април, неделя, в Русе ще гостува Музикалният пътуващ базар Vinyl‘s Homeplace „Soul Searchin“ /Дом на плочата „Soul Searchin“/. 
Първият базар за грамофонни плочи бе организиран преди три години от пловдивчанина Стефан Skill Колев, който е и създател на Дома на плочата. Базарът вече има нужда от повече простор, затова той излиза от досегашните си рамки, като се превръща в пътуващо събитие - за радост на меломани, които искат да добавят нещичко към своите колекции, а също и да се срещнат да си побъбрят с хора от същата „порода“ на събирателите. 
На 3 април първият пролетен базар събра ценители на гърба на НДК под Моста на влюбените в София. Сега царството на грамофонните плочи се мести в русенския бар „Roots&Culture“ на улица „Христо Г.Данов“ 5, близо до площадчето с фигурката на цигуларчето. В Русе базарът започва в 12 часа и се очаква да продължи до шест вечерта. 
Впрочем, на Русе подобно събитие му приляга - да не забравяме, че именно тук по време на социализма русенци имаха привилегията да се снабдяват по-лесно от други градове в страната с ценни грамофонни плочи с хитове, които въпреки рисковете носеха моряците от корабите по западно направление. Друг вариант за снабдяване с такива музикални ценности бе Букурещ, където тави с песни на „Битълс“ се продаваха още през 70-те години на миналия век. 
Повече информация за базара може да се намери на страницата във Фейсбук „Музикален Пътуващ Базар“.