Болидът DTT да тежи максимум 30 килограма - това е целта пред отбор „Автомобилист“ от Русенския университет, който за четвърта година ще участва в най-голямото световно събитие, обединяващо мобилността и опазването на околната среда: екомаратона на „Шел“. Мотото на състезанието за изминаване на максимално разстояние с литър гориво или еквивалента му в електричество или водород е „Изгради бъдещето“, а негов домакин от 25 до 28 май ще бъде олимпийският парк „Куин Елизабет“ в Лондон.
За да олекоти състезателната кола и да подобри аеродинамиката й, отборът променя дизайна на купето, което ще бъде изградено от карбон. Ново ще бъде и окачването. Целта е електромобилът да попадне в Топ 10 в състезателната си категория „Прототипи“.
„Тази година ще внесем редица подобрения по автомобила. Фокусираме се върху това да намалим неговото тегло и да постигнем минимален разход на енергия. Мотивирани сме да подобрим миналогодишното си представяне и да постигнем още по-впечатляващи резултати. Радваме се и на нови попълнения“, каза ръководителят на отбора доц.Симеон Илиев.
Управлението на автомобила е поверено на опитната Илияна Минковска и новоприсъединилата се Елица Накова. Салим Куйтов е капитан на отбора, в чийто състав има също специалисти по електроника, механичната част и безопасността. Екипът има и свой дизайнер, тъй като ще се опита да впечатли съдиите и да грабне награда не само на пистата, но и извън нея. За целта студентите ще се надпреварват в категорията „Дизайн на превозно средство“. Всъщност от предишните три участие в екомаратона непроменено остава само името на болида - DTT, което е съкращение от името на катедрата „Двигатели и транспортна техника“ в университета.
Помощ на студентите и преподавателите тази година оказват спонсорите от фирмите „Хоби Кар“, „Сакса“ и „Витте Аутомотив България“.
Тази година Русе ще има още един тим в маратона. Той също е от РУ и ще се състезава в нововъведения предварителен кръг на претендентите.