В българските болници има недостиг на кръв и кръвни продукти. Средно между 550 и 600 души се нуждаят от кръводаряване дневно в страната, като 1/3 от тях са деца. Това обяви пред „Фокус" д-р Живка Димитрова, началник отдел „Здравна политика и първа помощ" към Българския червен кръст (БЧК).

„Не достига кръвта, затова се прибягва и към искането на кръв от близките на болните. А когато има повече търсене, а няма предлагане, естествено, че има и нерегламентиран пазар на кръвта или т. нар. черен пазар. Основната ни дейност в Червения кръст, спрямо българското законодателство, е промоцията на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Тя се състои в повишаване информираността на населението за ситуацията в страната и за популяризиране значимостта на идеята за доброволно и безвъзмездно кръводаряване като най-сигурната форма за снабдяването с безопасна кръв", обясни д-р Живка Димитрова.

Тя допълни, че повече от 18 години БЧК провежда кампании за кръводаряване, като в момента е в ход пролетната кръводарителска кампания, която ще продължи до 20 май. Д-р Димитрова посочи, че всеки човек от 18 до 65-годишна възраст, който се чувства здрав, няма хронични заболявания и не приема медикаменти, може да стане кръводарител.