Китай и Южна Корея заявиха, че ще предприемат силни мерки за противодействие в случай на по-нататъшни провокации от страна на Северна Корея. В това число влизат ядрени опити или изстрелване на междуконтинентални балистични ракети. Това решение беше взето по време на срещата днес в Сеул между специалния представител на южнокорейското правителство по въпросите за мира и сигурността на Корейския полуостров, Ким Хон Кюн и китайския му колега У Давей, съобщи БГНЕС.

"Двете страни обсъдиха сериозността на ядрения проблем на Северна Корея и необходимостта от неотложни решения", заяви след срещата Ким Хон Кюн. "Сеул и Пекин се противопоставиха на севернокорейската провокация и подчертаха необходимостта от пълно прилагане на санкциите на Съвета за сигурност на ООН и други методи за налагане на натиск върху КНДР", каза още южнокорейският специален пратеник.

У Давей, който пристигна в Сеул на 10 април за четиридневно посещение, се срещна и с министъра на външните работи на Република Корея - Юн Бьонг Се. По време на разговорите той затвърди позицията на Пекин, която е против поставянето на противоракетна отбранителна система THAAD от американците на Корейския полуостров.

Положението на Корейския полуостров пламна в началото на миналата година, когато Северна Корея извърши ядрен опит, а по-късно стартира балистична ракета с изкуствен спътник на Земята. През септември 2016 г. КНДР извърши ново ядрено изпитание, а в течение на годината, тества и повече от 20 ракети. В началото на март командването на американските войски в Южна Корея съобщи, че ще постави THAAD системи в страната, въпреки възраженията на Русия и Китай.