Около 20 дни предвиждам за аклиматизация преди да атакувам Еверест и Лхотце за 24 часа, каза Атанас Скатов по Нова тв. По въздух разстоянието между двата 8-хиладника е едва 3 километра, но разстоянието, което трябва да се извърви в екстремните условия е в пъти повече. 

 Скатов вече е покорил Еверест, сега амбицията му е за кратко време след единия връх да се изкачи и на другия. И да докаже, че за добрата форма не е задължително да се храни с животинска храна, а е напълно постижима и за веган. 

"Изключително амбициозно и много трудно начинание съм решил да направя. Идеята беше за изкачване на Лхотце , но за да стане предизвикателството по-голямо реших да го изкача през връх Еверест. И двата върха да успея да ги изкача под 24 часа. На една такава експедиция факторите, които трябва да съвпаднат са много. Трябва да съм добре подготвен, да дойде багажа, да се аклиматизирам правилно, да бъда здрав, планината да ме пусне, да има хубаво време", разказа преди да поеме на експедицията Скатов. Вече е в Непал. До дни ще започне да се аклиматизира и ще направи последни приготовления за изкачването.

Скатов яде само растителна храна. За височинните лагери си я носи.