15-годишният пианист от Училището по изкуствата в Русе Николай Димитров спечели първа награда в първа възрастова група на 12-ия Национален конкурс за ученици-акомпанятори, който се провежда на всеки две години в Плевен. Русенският музикант се представи в два тура, като акомпанира на Виктория Даскалова /цигулка/ и Димитър Димитров /флейта/. Възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева се подготвя за конкурса заедно с преподавателя по съпровод Евгения Трифонова. 
Журито с председател проф.д-р Савка Шопова-Маркова оцени високо представянето на Николай, като му присъди и специалната награда на Националната музикална академия за най-добро изпълнение на творба от Панчо Владигеров. Тъй като конкурсът е в Програмата за закрила на деца с изявени дарби, Николай получава и правото на годишна стипендия от Министерството на културата.
Това е поредният успех на пианиста, след като бе избран за стипендиант на майсторския клас на големия Евгени Божанов по време на фестивала „Мартенски музикални дни“. След прослушване Николай бе одобрен за поредна година за солист на Русенска филхармония в концерта на 5 май в навечерието на празника на Русе.