Мъжът, смятан от руската полиция за атентатора-самоубиец в метрото в Санкт Петербург тази седмица е развил интерес към исляма и скоро след това е пътувал до Турция, заявиха двама негови бивши колеги пред Ройтерс. При взрива загинаха 14 души, а десетки бяха ранени.

Двамата източници изтъкнаха, че не знаят със сигурност дали Акбаржон Джалилов е преминал от Турция в съседна Сирия. Турция обикновено се използва от радикални ислямисти като маршрут към районите в Сирия, контролирани от групировката "Ислямска държава". Ако Джалилов е бил в Сирия, това би било доказателство за голяма празнина в руските антитерористични процедури, при които се залага особено много на идентифициране на всеки, който е бил при терористите в Сирия, така че той да бъде спрян да не се връща в Русия или да бъде арестуван.

Заподозреният за атентата в Санкт Петербург е роден през 1995 година и е израснал в град Ош в Киргизстан - бивша съветска република в Централна Азия с основно мюсюлманско население.

Около 2011 г. той се преместил в Санкт Петербург, където няколко години се занимавал с различни нископлатени работи, сред които и в заведение за суши. На снимките в социалните медии той изглежда като стилно облечен млад човек. Собствените му постове в интернет не намекват по никакъв начин за връзки с ислямските терористи. От края на 2015 г. до началото на тази година обаче има дупка в биографията на Джалилов. Според негови познати през този период той изчезнал от погледите. Появил се отново през февруари в Ош. През март се върнал в Санкт Петербург, където наел апартамент

Един от бившите колегите му заяви пред Ройтерс, че Джалилов пътувал през ноември 2015 г. до Турция при свой чичо, живеещ в Анталия. Самият чичо, с когото Ройтерс се свързал, казал че наистина е живял в Анталия, но до септември 2015 г., и че не знае Джалилов да е пътувал дотам.

След отпътуването на Джалилов от Санкт Петербург сред негови бивши колеги се носел слух, че е отишъл в Сирия, но никой не бил сигурен в това.