След успеха на предавания за круизни пътешествия и плетене на пуловери, Норвегия започва излъчване на ново реалити от проекта си за т. нар. бавна телевизия – термин, използван за живото отразяване на пълната продължителност на привидно „обикновени“ събития.

Този път зрителите ще могат да гледат реалити предаване, проследяващо миграцията на северни елени в Лапландия.

През последните години в страната бяха излъчвани подобни поредици, разкриващи детайли около най-различни теми като ловене на сьомга или горене на дървета.

„Северните елени решават (на къде ще тръгнат) в зависимост от метеорологичните условия и възможностите им за храна по пътя“, казва Пер Инге Асен, който е един от хората, които стоят зад проекта за бавна телевизия в националния норвежки телевизионен канал NRK. „Със сигурност ще има много спиращи дъха природни гледки“, допълва той.

В съвременния свят, изпълнен с незабавно задоволяване на потребностите, стрес и състезаване с времето, форматът на бавната телевизия става особено популярен в скандинавските страни. През 2011 г. около 3,2 млн. души в Норвегия гледат петдневния круиз „Хуртигрутен“, който се провежда край бреговете на страната. Това представлява впечатляващ зрителски интерес в държава с население от 5,2 млн. души.

Сега в края на април, в продължение на близо седмица NRK ще излъчва почти без прекъсване миграцията на северни елени, които се насочват от своите зимни пасища във вътрешността на страната към летния си дом по крайбрежието.

Тяхното пътешествие от близо 100 км ще се следи от дронове, оператори на моторни шейни и дори камера, прикрепена за едно от животните. По това време на годината, макар и да е още рано за среднощно слънце, вечерите са достатъчно светли, за да позволяват 24-часово излъчване.