Чешкият лидер в производството на сложни матрици и щанци за автомобилната индустрия „Форез“ е избрал Русе за изграждането на свой завод, който да задоволява нуждите на клиентите в България и Румъния, научи „Утро“. Дъщерното дружество „Форез БГ“ ЕООД е наело едно от халетата в „Търговия на едро“, което в момента ремонтира и оборудва. Предвижда се с доставката на всички машини инвестицията да достигне 1 млн. евро, а в предприятието да работят към 60 човека.
Избрахме Русе, защото тук е позициониран един от най-големите ни клиенти - „Витте Аутомотив“. Имаме и доста други партньори в България. Друг фактор за избора бе добрата локация на Русе, с удобни връзки с Румъния и възможността за речен транспорт нагоре по река Дунав към Сърбия, обясниха управителите на „Форез“ Мартин Пехачек и Серж Фалтус.
Очаква се първото тестово производство да започне през май, а през септември предприятието да достигне пълния си капацитет. Вече тече набирането на персонал, като са назначени първите десет човека. Търсят се оператори, шлосер-матричари, настройчици на шприц машини, инженери. От „Форез“ увериха, че са наясно с трудностите при наемане служители с добра квалификация, затова възнамеряват да привлекат хора със заплати над средните в бранша. Ще се търсят и контакти с Русенски университет за осигуряване на необходимите инженерни кадри.
„Форез“ е основана през 1996 г. в Чехия. В началото компанията произвежда щанци за листови метали и малки, не сложни шприц форми за пластмаси. Впоследствие се ориентира и развива дейността си в проектирането на стъпкови щанцови инструменти за листови метали и сложни шприц форми за пластмаси, подходящи за автоматизирани процеси.
Благодарение на цялостна концепция за широка гама от услуги, високото технологично оборудване и експертни инженерни решения компанията се развива, израства и утвърждава сред големите доставчици за мултинационални компании като Bosch, Continental, Schneider Electric, Witte Automotive, Hella, ALPS.
Продукцията на „Форез“ намира приложение и успешно се реализира на най-взискателния пазар - автомобилната индустрия. Продуктите й са съставни части на Skoda, BMW, Audi, VW, Peugeot, Ford, Nissan, Toyota или Volvo Cars.
Има открити заводи в Остров, Сазава и Щернберк в Чехия, а вече и в Русе.