Ракетният удар на САЩ срещу военновъздушна база в провинция Хомс може да доведе до прекъсване на сътрудничеството между руските и американските военни в Сирия, тъй като Вашингтон не е консултирал с Москва действията си. Това заяви за РИА Новости председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров, цитира Фокус.

Това може да пресече вече усложненото сътрудничество между военните на Русия и САЩ в Сирия, тъй като САЩ не установиха контакт с нашето ръководство“, подчерта Озеров.

Същевременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън увери пред журналисти, че съюзниците на Вашингтон са подкрепили ракетния удар, допълвайки, че САЩ не са се свързали с политическото ръководство в Москва и след нанасянето му.

Руското външно министерство съобщи, че подготвя декларация за ракетните удари на САЩ срещу базата на ВВС в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Създаването на коалиция между Русия и САЩ за сирийската криза е под въпрос след ракетните удари на САЩ срещу базата на ВВС в Сирия, заяви председателят на комисията по външните работи в горната камара на руския парламент Константин Косачов, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Той каза, че ударите са били предназначени да "сложат печат под по-ранната присъда, че сирийският президент Башар Асад е отговорен за химическото нападение в Идлиб".