360 000 почитатели за по-малко от пет години, които са платили една прилична сума, за да го имат! С този резултат, на който може да завиди и рокзвезда, може да се похвали един специален модел на „Пежо“ - седанът 301, разработен специално за държави, в които на почит са автомобилите с багажник. Сред тях е почти цялата Източна Европа, в която все още се срещат лади и москвичи, а поколението 50+ така е свикнало с тях, че и досега приема с едно наум триобемния хечбек.
Но 
дори и на звездите им се налага да се освежават, защото старите лаври са най-измамното нещо
Това ни предлага сега „Пежо“ - един освежен, по-точно радикално обновен 301, който е готов още по-уверено да отговори на растящите искания и очаквания на клиентите. Какво е постигнала марката с лъв на предната решетка автолюбителите от Русе ще могат да преценят само по време на двудневните драйв тестове в града. Те ще се проведат във вторник и сряда, 11 и 12 април, от 9 до 18 часа, а началната точка е представителството на „София Франс Ауто“ на улица „Иван Ведър“5.
Ето как „Пежо“ обяснява успеха на 301: той е заложен в признати качества като най-добрия в сегмента капацитет на купето и багажника, динамичното управление, подплатено от експертния опит на марката и дизайна, създаден в съответствие с местните условия на шофиране.
Кои са видимите новости в модела? На първо място променения дизайн на купето, който носи почерка на новите решения на цялата гама на французите. Любопитното е, че изравнените с каросерията фарове са изработени от три материала, а стоповете носят
познатите три вертикални светлини - като големи червени следи от хищни лъвски нокти
Шофьорът и четиримата му спътници седят в комфортно, висококачествено купе. 640-литровият багажник е един от най-големите в сегмента. Обемът на багажника от 506 dm3 може да бъде увеличен мигновено до 1332 dm3 благодарение на сгъващите се облегалки на задните седалки, делими в съотношение 1/3-2/3.
Използваното шаси с междуосие от 2.65 метра помества петима пътници в съответствие с най-високите стандарти. Пътниците имат 1.41 м ширина при лактите отпред и 1.40 м отзад. Пътниците на задните седалки разполагат с пространство за краката, вариращо от 12 до 26 см, рекордно в сегмента, в зависимост от позицията на предната седалка. В другите части на купето ежедневието е улеснено, благодарение на достатъчно пространство за съхранение на вещи, включително джобове на предните врати, отделение за съхранение в предния подлакътник или в долната част на централната конзола и жабката.
В ерата на смартфоните мобилния интернет много важен елемент е и интегрираната си свързаност. Можете да зададете 
комуникация между автомобила и телефона си, независимо кой модел е
чрез USB, Bluetooth® и най-вече Mirror Screen triple play. Последната функция е безпрецедентна в сегмента и предлага съвременните системи на Apple CarPlayTM2, Android Auto3 и MirrorLink®4. Водачът контролира приложенията си за шофиране на своя съвместим смартфон от сензорния екран на автомобила за по-голямо удобство и безопасност. Първо, вече не се налага да държи смартфона си, за да го използва, а само докосва капацитивния сензорен екран на централния панел и второ, има достъп до съдържанието му от големия 7-инчов екран с висока резолюция.
Този екран се активира с докосване или с гласово управление, особено за функциите „Навигация“, „Телефон“ и „Медия“. Освен че има достъп до съдържанието на смартфона ви, той е интерфейсът за мултимедийната система, камерата за заден ход и 3D навигационната система „ТомТом“. Тази навигационна система от ново поколение извежда релефа на пътя триизмерно за интуитивно упътване. Това важи и за някои градове.
Модерният дизайн на „Пежо 301“ осигурява 
високо ниво на активна и пасивна безопасност
Маневрирането и паркирането са улеснени от асистента за паркиране на заден ход и камерата за заден ход, която извежда изглед на областта зад автомобила на големия екран. Ограничителят на скоростта/автопилотът осигуряват безопасност и комфорт на пътя. И накрая, системите ESP, ABS и EBA, активирането на аварийните светлини в случай на рязко намаляване на скоростта и системата за следене налягането на гумите (TPMS) са в процес на непрекъснато наблюдение и готови за действие при необходимост.
В случай на неизбежен сблъсък, пътниците са защитени благодарение на предните и странични въздушни възглавници, и обезопасени от триточкови предпазни колани отзад. Освен това задните седалки са оборудвани с точки за закрепване на детски седалки ISOFIX за напълно безопасно превозване на деца. 
Специално внимание е обърнато и на окачването. 301 има комбинация от преден мост тип Pseudo McPherson и деформируема напречна греда отзад. Oкачването предлага фин баланс между комфорт и поведение на пътя при всякакви условия. В резултат на това, всякакви неравности на пътната настилка са перфектно омекотени, а управлението е процизно.
Стигаме до двигателите, в които е вграден целият опит на концерна
Бензиновите агрегати са с обем 1.2 и 1.6 литра с технологиите PureTech и VTi и мощност 82 и 115 к.с. Дизелът е един - 1.6-литров BlueHDi със 100 к.с. мощност. 
По-мощният бензинов мотор може да се поръча с шестстепенна автоматична трансмисия, останалите разчитат на петстепенни ръчни скоростни кутии. 
Но това не е всичко. Заради амбициите на новото „Пежо 301“ да отговори на широка гама цели и предназначения посочените двигатели могат да бъдат заменени от други, отговарящи на стандартите на съответния пазар.  
Константно е 
окачването, проектирано да се справи с лоши пътища
във всички версии. За движение по най-черните пътища може дори да се оборудва със защитна кора под двигателя.
Вратите имат двойно уплътнение за защита от прах и влага, както и от шум.
За гарантиране на дълготрайна здравина са добавени голям брой компоненти както вътре в купето, така и отвън. Типичен пример е бордното табло, което включва напречна греда с ъглова скоба за по-голяма здравина.
Водачът работи с бутоните за отваряне вътре в купето. Бутоните за отваряне на капачето на резервоара за гориво и багажника са разположени на пода. Ако автомобилът е оборудван с централно заключване, бутонът за отваряне и затваряне на багажника е преместен от пода върху бордното табло и може да се управлява дистанционно. Електронната архитектура (ECO 2010 type Full Can) също позволява заключване на вратите по време на шофиране в момента, в който автомобилът достигне скорост от 10 км/ч.
Да не пренебрегваме и въпроса за цените. Те са конкурентни и започват от 21 053 лева с ДДС за автомобил с най-малкия бензинов двигател и базово ниво на оборудване до 27 963 лева с ДДС за най-мощния бензинов двигател с автоматична скоростна кутия. Цената на дизеловата топверсия е 27 113 лева, И най-важното е, че за тези пари се получават не компромиси с едно или друго, а 100% „Пежо“.
Това в едри щрихи е портретът на новото „Пежо 301“. Детайлите всеки може да открие сам във вторник и сряда в шоурума на русенския филиал на „София Франс Ауто“.