Благодаря и ми е приятно , че говорихме искрено и очаквам да продължим разговора след тази пресконференция, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с македонския президент Георге Иванов в Скопие.

“Знам, че се намирате в труден момент и сега са нужни лидерство и държавническо поведение. Вие най-добре знаехте колко беше важно спирането на т.нар. Балкански маршрут и той е затворен благодарение на вашите усилия. Надяваме се да продължим и в бъдеще да си сътрудничим. Вие трябва да ни кажете в каква посока да ви помогнем”, заяви още той

По думите на председателя на Европейския съвет подкрепата на Брюксел за европейския път на Македония е еднозначна и ясна и страната върви по пътя към получаването на членство в ЕС и НАТО. Туск заяви също, че се надява страната да продължи по този път и че в Македония ще бъде избегнато напрежението, включително и междуетническо.

“Отговарям на вашето писмо от началото на месец март. Тази политическа криза задържа Македония по пътя на евроинтеграцията. Вие трябва да намерите решение в рамките на демократичните принципи и здрав разум. Само подобно решение може да бъде приемливо. Когато го намерите, ще имате нашата подкрепа”, каза Туск.

От своя страна македонският държавен глава заяви, че неговата позиция спрямо даването на мандат за съставяне на правителство остава непроменена и е необходимо да бъде премахната законовата и политическата пречка за това.

„Моята позиция остава непроменена. Правните и политически пречки трябва да се отстранят. Целта на двете условия е новото правителство да не бъде оспорено от нито една страна и по нито една причина“, заяви Иванов.

Той също така подчерта, че т. нар. албанска платформа, подкрепян от албанските партии в Македония, както и от опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) застрашава сигурността и изнудва страната. С нея се нарушават добросъседските отношения, има намеса във вътрешните работи и се търси промяна на конституцията, каза още Иванов.