Нова инициатива подема Регионална библиотека „Любен Каравелов“. От културния институт канят русенци, в която и част на света да се намират, да предоставят свои стари снимки, картички или документи. Библиотечните работници ще ги обработят и ще покажат във виртуални изложби, освен това ще помогнат да се направят дигитални родови албуми на фамилиите. Тези, които желаят, могат да дарят своите документи на библиотеката, а които искат да запазят за себе си или за Архива своите реликви, ще си вземат снимките и материалите обратно, обясни директорката Теодора Евтимова. 
Тази интригуваща дейност е част от проекта на библиотеката „Вие сте част от нашия живот“ по програмата „INELI-Balkans“, подпомагана от фондация „Глобални библиотеки“ на Бил и Мелинда Гейтс. Благодарение на спечеления проект в библиотеката са амбицирани да създадат своеобразно пространство за пенсионери, което са нарекли „60+ ние знаем и можем“. Възрастни мъже и жени ще могат да запълват свободното си време със занимания с модерни технологии, като библиотеката стане тяхното място за социално общуване и полезни контакти, уточнява Евтимова. 
Вече е пристигнало оборудването по проекта - устройства за топъл печат, оформление и подвързване, които ще помогнат да се оформят луксозни издания, сборници, книжни корици и прочие. В библиотеката ще се отпечатват също родови албуми и други издания, свързани с историята и миналото на Русе. По същия проект вече е доставен и модерен скенер с висока резолюция за дигитални копия на документи, текстове, снимки и други изображения.