Кметска заповед, с която се забранява разходката на домашни кучета в детските градини, училищата, лечебните заведения, спортните и детски площадки, както и по централните площади и парковете, предизвика вълна от недоволство във Фейсбук. Оказва се, че заповедта не е нова, а е още от 2012 година, като всяка година се издава такова разпореждане. Единствената промяна в нея е лицето по контрола, който сега е възложен на зам.-кмета Наталия Кръстева. 
Чрез заповедта съм длъжен да изпълня вменените ми задължения от Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба 26 на общинския съвет за притежаване, отглеждане и контрол на животни на територията на община Русе. През последните пет години чрез тази заповед се гарантира хигиена, сигурност, ред и безопасност на публични места на гражданите на Русе, в това число и на малките деца, казва кметът Пламен Стоилов. По повод коментарите във Фейсбук, че в града има нужда от повече обособени места за разходка на кучета, той подчертава, че се предвижда изграждането на още обособени зони по кварталите. 
А иначе в заповедта, с която се регламентират местата за разходка на кучета, е описано, че това е забранено на територията на площад „Свобода“, градините „Дунав“, „Батенберг“, „Оборище“, „Аспарух“, площад „Света Троица“, както и от Вазата до Розариума в Младежкия парк и около Пантеона в Парка на Възрожденците. Разпореждането важи и за всички места, където има поставени забранителни знаци.