Големи два дни за Русе и русенската спортна общественост - така кметът Пламен Стоилов и президентът на федерацията по борба Валентин Йорданов определиха на пресконференция вчера 55-ия международен турнир „Дан Колов-Никола Петров“. Първите схватки на 4-те тепиха в „Булстрад Арена“ ще са на 8 април от 9 часа. Официалното откриване ще започне в 17.30, финалите ще бъдат от 18. Програмата на следващия ден започва отново в 9 с финални двубои в 15.30. 
„Благодаря на Вальо Йорданов за това, което прави за Русе, за родния си град. Успехите на нашите състезатели ме радват. Резултатите от ремонта на залите по борба са повече от добри. Сигурен съм, че ни чака много интересен турнир“, каза кметът Стоилов.
Валентин Йорданов благодари на община Русе за помощта при организацията на състезанието и допълни: „Гордея се, че съм от Русе. Никога не забравям откъде съм тръгнал“.
Той обясни, че шампионите във всяка категория ще получат парични премии, както и носителите на двата пояса. Йорданов отказа да говори за предстоящото общо събрание в петък, на което ще се гласува за президент на федерацията.
А турнирът наистина се очертава като спектакъл от суперкласа. Прочути имена от световен калибър с олимпийските шампиони Джамал Отарсултанов, Сослан Рамонов, Давор Щефанек, с носителите на медали от световни и европейски първенства Расул Калиев, Георги Едишерашвили, Хаджи Алиев, Франк Чамизо, Хетаг Цаболов, Шамил Кудиямагомедов, Иштван Вереб, Джемаладин Магомедов, Роберт Баран, Александр Хоцяновски, Ален Засиеев, Камран Маммадов, Жихун Кин, Петер Бачи, Расул Чунаев, Хасан Алиев, Ровшан Байрамов, Наталия Пулковска, Йохана Матсон, Хена Йохансон, Юлия Ткач, Наталия Синишин, Алина Фокен, Ясемин Адар...Списъкът съдържа поне 70 имена на звезда до звезда!
„Юнак“ /Русе/ ще участва с олимпиеца от Рио Борислав Новачков, Стоян Цонев, Айлин Кудрет, Крум Чучуров, Елина Васева. Жалко, че Георги Вангелов и Миро Кирисов ще пропуснат турнира заради контузии. В „Булстрад Арена“ ще излезе и рожбата на русенската школа Тайбе Юсеин.  
Другите големи български надежди са във Владимир Дубов, Михаил Ганев, Иво Ангелов, Елица Янкова, Миглена Селишка, Мими Христова...
Шоуто с 500 борци от 41 държави си струва. Не само заради свободния вход на малкото световно първенство в Русе.