Само преди седмица бе поставена красивата финална точка на главното музикално събитие на годината в Русе - международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Бляскавата вечер премина под знака на Фестивалния оркестър, за сформирането на който отново, вече за трета година, в Русе се събраха възпитаници на прочутото русенско Музикално училище и на неговия наследник от по-ново време Националното училище по изкуствата.
Всички те - музикантите от Фестивалния оркестър, са с интересни съдби. При това шарени и пълни с емоции са пътеките не само на професионалистите, избрали за своя съдба работата в чужбина, а също толкова пълни с преживявания /може би с малко по-различен знак в скалата на оптимизма и радостта/ са и дните на музикантите, направили избора да работят в България и в Русе. Хубавото е, че когато се събира Фестивалният оркестър, самите музиканти се радват искрено на чудесната възможност да са заедно и да работят в обстановка, в която се разбират от половин дума. А от всичко това се получи една магия. 
Част от тази магия бе русенецът Преслав Петков и неговите солови партии във втората част на концерта. Той за втори път е участник във Фестивалния оркестър. Пристига специално за това от Кувейт, където работи вече повече от тринадесет години.  
Преслав завършва Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ през 1995 г., а след това продължава образованието си в Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ в София. Дипломира се като магистър със специалност кларинет през 2001 г.
Още следвайки в академията, съм 
работил като оркестрант в Русенската опера 
- това беше от 1998 година до дипломирането ми, разказва музикантът След това се явих на конкурс за оркестрант-кларинетист в Софийската филхармония и спечелих това място, продължава той. Русенска опера обаче му дава не само началото в професионалната кариера. Тук той среща и своята житейска половинка - сопраното Анна Карадимитрова, която по това време е солистка в операта. Самата Анна е софиянка, така че би следвало да се очаква, че след като по-късно и Преслав получава назначението си в Софийска филхармония, артистичното семейство би могло да се почувства съвсем на място в българската столица. 
Двамата обаче избират вариант, който със сигурност не е толкова комфортен в началото, но сега според Преслав Петков им носи твърде много професионално удовлетворение. Става въпрос за 
решението на Преслав и Анна през 2004 година да заминат за Кувейт! 
Там русенецът работи като музикант и преподавател, като освен чисто професионалните си ангажименти си е поставил и още една задача - да направи така, че българска класическа музика да звучи в Близкия изток и там постепенно публиката да я приеме като едно от важните културни постижения. 
В момента Преслав е преподавател по дървени духови инструменти в едно от водещите английски училища в Кувейт. Освен това преподава и в Американския университет в Кувейт. Двамата със съпругата си Анна успяват да съчетават натоварените педагогически ангажименти и с изпълнителска дейност - все пак, това е основното им творческо амплоа. Към това те прибавят и още нещо - една прекрасна творческа амбиция, отново обърната с поглед към България. 
Така през 2014 година Преслав и Анна за първи път организират български концерт, който 
озаглавяват ни повече, ни по-малко от „Български брилянти“! 
А този концерт, който те подготвят грижливо в продължение на месеци, поставя началото на поредица от ежегодни концертни събития, преминаващи под наслова „Български музикални вечери в Кувейт“. Така русенецът и софиянката фактически стават своеобразни първопроходци в изграждането на тази музикална парадигма от събития, каквито в България, в Европа и по света са добре познати и търсени от публиката, но за Кувейт са явление, което тепърва си пробива път.  
В първия концерт тогава Преслав и Анна включват още тенора Даниел Острецов (също русенец, впрочем), както и кларинетиста Михаил Живков, които тогава пристигат в Кувейт по покана на арт семейството специално за събитието. Освен за програмата и за изпълнителите ние се погрижихме специално и за съпътстващите детайли, обяснява Преслав. И първият и следващите концерти радваха и впечатляваха публиката с интригуващото оформление на афишите и програмите - в дизайна бяха вплетени традиционни национални български мотиви, които бяха допълнителен акцент към представянето на българската култура, посочва русенецът. 
Как всъщност се стига до проекта за „Български музикални вечери в Кувейт“? Преслав с удоволствие се връща малко назад във времето и разказва откъде тръгва идеята. „Честно казано,  
тази идея аз я почерпих от ...Румъния! 
Бях получил една покана от колеги румънци да участвам в концерт, който се осъществи със съдействието на посолството на Румъния в Кувейт. Свирихме заедно с други колеги гост-кларинетисти. В програмата беше включена най-вече румънска музика и цялото това събитие премина с огромен успех. Тогава си помислих - защо да не направя нещо подобно, но с българска музика? И да поканя гостуващи изпълнители от България - нещо, което  дотогава не се беше случвало в тази арабска държава?...“.
В самото начало проектът възниква през 2014 година изключително с цел в Кувейт да се запознаят с българската класическа музика. Но почти веднага след това идеята се обогатява с нови нюанси - към класиката се прибавя и джаз, като това отвежда Преслав Петков и Анна Карадимитрова към необходимостта да канят и известни джаз музиканти от родината. 
През 2015 г. 
Анна и Преслав представят друг свой проект - концерта „Когато класиката среща джаза“
По тяхна покана в Кувейт пристигат известни български изпълнители - пианистът Васил Спасов и тромбонистът Минчо Томанов (още един русенец, син на известния русенски класически музикант и джазмен Петко Томанов). В концерта са представени популярни арии от емблематични оперни творби, а също и класически музикални пиеси в иновативни джаз аранжименти. Анна е отново сопраното, на пианото е Васил Спасов, Минчо Томанов добавя цвят и емоция с тромбона, а Преслав е с тенор-саксофона.
Следващата, 2016 година, е отново успешна за русенския музикант, който неизтощимо ражда идея след идея. За третата поредна проява от цикъла „Български музикални вечери в Кувейт“ той кани цигуларката Мариана Тодорова, концерт-майстор на оркестъра на Испанското радио и телевизия. Гостенката и Преслав изпълняват предимно музика от български композитори в камерен състав - във варианти „цигулка, сопрано, кларинет“ или „бас кларинет и пиано“, като аранжиментите са направени от русенеца. Към Мариана и Преслав се присъединяват и сопраното Анна Карадимитрова и пианистката от Великобритания Хариет Бушман. Така пред публиката е представена предимно музика от българските класици - Веселин Стоянов, Парашкев Хаджиев, Любомир Пипков и др. А концертът е наречен „Български мечти“. Този път успехът беше огромен, залата беше препълнена, имаше много дипломати и официални лица, правостоящи стояха в проходите отстрани, разказва Преслав Петков. След концерта всички музиканти получават специална покана да изнесат част от програмата отново, като мини рецитал в къщата на кувейтски шейх, пред вип гости, дипломати и хора от известни фамилии в Кувейт.
Една от най-новите гордости на русенеца е свързана с
първото голямо рок събитие в Кувейт - гостуването на Фондацията! 
Това беше в края на януари тази година, още не мога да се нарадвам на това, което предизвикаха нашите музиканти, усмихва се русенецът. Концертът преминал изключително емоционално, особено за българите, които живеят и работят в Кувейт и за които гостуването на легендите на българския рок са били невероятно преживяване. Музикантите гостуват за първи път в тази арабска държава, както и за първи път се организира такова събитие за българската общност в Кувейт, отбелязва Преслав, като уточнява, че събитието е било на голямата сцена в аулата на „Гълф юнивърсити“ с професионално озвучаване и осветление. 
Наесен предстои четвъртият концерт от поредицата за представяне на българска класическа музика в Кувейт, казва Преслав. Двамата с Анна възнамеряват да поканят известен оперен певец от Русе. Но преди това, още през април, на арт семейството му предстои отново джаз среща-концерт, като в Кувейт ще гостува тромпетистът Венцислав Благоев. 
„Когато преди 13 години получихме предложение да преподаваме в Кувейт, ние бяхме наясно, че Кувейт не е държава с традиции в класическата музика. Надявам се да не прозвучи високопарно, но истината е, че заедно с един американски диригент и неговата съпруга, английска пианистка, слагаме началото на такива традиции. И продължаваме да работим за това. Започнахме в началото с английски музикално-оперетни спектакли, а ето, през март тази година прозвуча първият симфоничен концерт в Кувейт. Той се проведе в новия културен център тук - Джабер ал Ахмед Културен център. Центърът е с няколко зали, като оперната е с над 2000 места, а симфоничната с над 1000. Мога да кажа, че сме пионери в създаването на тези културни събития за Кувейт“, казва Преслав Петков. И очевидно се чувства удовлетворен - затова добавя: „Това беше нещото, което толкова много години ни липсваше - професионалната сцена, общуването чрез музиката с приятели музиканти“.