20 000 лева обезщетение заради изкълчена капачка на коляното ще трябва да плати засрахователна компания на пострадала при нелеп инцидент на автомивка в Русе. Русенският окръжен съд уважи иска на гимназистката Р. И. да получи компенсация за причинените и болка и страдание, заради които останала един месец на легло и пропуснала учебни часове.
Нелепата случка станала в края на януари 2015 година, когато Р.И. била на автомивка в Русе заедно приятелите си. Изчаквала един от групата да измие колата си. Била застанала зад друг автомобил „Ауди“, в който нямало никой. Говорела по телефона, когато покрай нея минал непознат мъж и влязъл в автомобила. Поради шума от машините в автомивката момичето не чуло, че шофьорът запалил двигателя. Не можело да предположи, че шофьорът не я бил видял и колата ще тръгне назад.
Изведнъж ученичката усетила тласък, загубила равновесие и паднала. Изпитала силна болка в коляното и видяла, че капачката на коляното й била изместена встрани. По-късно в болницата се установило, че капачката е изкълчена. След ортопедична операция ученичката останала за дълго у дома си на легло, пропуснала учебни часове и това се отразило на успеха й. Това била втора операция на капачката й, тъй като преди известно време претърпяла травма на същото място.
Шофьорът на аудито е бил освободен от наказателна отговорност и с решение на Районния съд в Русе му била наложена глоба от 1000 лева. Сега застрахователна компания бе осъдена да възстанови неимуществените вреди на пострадалата гимназистка.
Решението на Окръжния съд може да бъде протестирано пред Апелативния съд във Велико Търново.