39-годишната Белкия Х. ще отговаря пред съда по обвинение за продажба на спортни стоки менте. Районната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу търговката и предстои делото да влезе в съдебната зала.
Като едноличен търговец Белкия държала под наем две търговски маси и два магазина на централния пазар в Русе, като на четирите места продавала спортни стоки.
През февруари миналата година тя се срещнала с неизвестен за разследващите търговец, който и предложил да купи спортни стоки с марките „Adidas“ и „Nike“. Бизнес дамата купила на много изгодни цени потници, шорти, спортни екипи, спортни долнища и горнища, анцузи, якета и клинове от същите марки. За сделката обаче Белкия не получила фактура. 
Новите „маркови“ стоки били изложени за продажба, а част от тях търговката оставила в складовете в магазините си. Същия ден на Централния пазар полицаи извършвали проверки на търговци, които продават стоки менте. Така Белкия попаднала в полезрението на проверяващите, като за новозакупените от нея спортни дрехи не могла да представи необходимите документи.
Според държавното обвинение, Белкия е причинила значителни вреди на притежателите на изключителните права на марките „Adidas“ и „Nike“. Експерти оценяват вредите за над 30 000 лева.