Целта на русенската структура на БСП е постигната и в следващия парламент социалистите ще имат трима депутати от региона. Това са водачът на листата Крум Зарков, който е роден през 1982 година и всъщност е най-младият сред тримата нови русенски народни представители на БСП. До него в парламента ще заседава и късметлията Георги Стоилов, който благодарение на феномена 10/10 и събраните близо 2500 преференции измести втория в листата Добрин Данев. Той е роден през 1981 година, по образование е икономист, женен е и има две деца. Третият депутат, който влиза в парламента за сметка на „Воля“ на Марешки, е общинският съветник и юрист Пенчо Милков, който получи впечатляващите 2262 преференции. Неговото място в общинския съвет пък ще заеме общинският председател на БСП Пламен Рашев, като на изпроводяк във вторник Милков е внесъл питане и сигнал до общинския съвет. При останалите депутати размествания няма. ГЕРБ вкарва в парламента Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков, Обединените патриоти - Искрен Веселинов и ДПС - Бюрхан Абазов. 
И тримата нови депутати от БСП заявиха на пресконференция вчера, че амбицията им е да поставят проблемите на Русе в национален мащаб и доколкото е възможно с колегите си от другите парламентарни групи да ги решават. Те се ангажираха за прямост, честност, откровеност и работа. Още в понеделник ще бъде отворен офис в Русе като представителство на депутатите социалисти в града и чрез който гражданите да могат да сезират за проблеми, виждания, идеи, критики. Зарков, Милков и Стоилов планират също да обиколят още веднъж областта и да променят практиката селата да се посещават само по време на избори.
Ще работя за защита на малко останалата индустрия в града и областта и за нейното развитие, за откриването на работни места, но и за намирането на работна ръка. Горещ проблем е Русенската корабостроителница и напрежението около нея. Апелираме към областния управител да поеме инициатива и да събере новоизбраните депутати, синдикати и всички заинтересовани страни, за да се помисли как може да намерим варианти на решение и правителството, в каквато и конфигурация да е то, да се захване бързо с проблема. От една страна, хората са без работа, а от друга - съществува риск, че ако Корабостроителницата се отвори, ще бъде нарязана на скрап и разграбена. Всички депутати трябва да дадем ясен знак, че няма да позволим това да се случи и сме готови за това сътрудничество, заяви Зарков. 
Той посочи, че ще се бори срещу понятието депутат парашутист, но не като го отрича. Не съм от Русе и бях избран да водя тази листа по много причини, една от които е взаимното уважение, което изпитваме с русенската партийна организация, и начинът, по който ме прие русенската общественост. Чувствам се добре в Русе, чувствам се приет и се надявам да докажа и обратното, допълни още новият депутат. 
Зарков коментира и злощастния си опит за шега с репликата „с едни ченгета от ДС крояхме планове да измъчваме нечий дядо“ в студиото на Нова телевизия миналата седмица, с която дълбоко засегна жертвите на комунизма и предизвика взрив в социалните мрежи. 
Имах възможност и официално да се извиня не по електорални причини, а защото с тази реплика нараних хора и го осъзнах много бързо. Мисля, че никой не вярва, че съм искал целенасочено да повдигам този въпрос. Репликата ми беше провокирана от непрекъснатите обвинения в една изнервена кампания, че младите в БСП носим отговорност за трагични събития, случили се през 50-те години. Цяло едно движение на млади се създава, които дали са към БСП, или не, имат леви убеждения, ляво виждане и мислене за солидарност. Това да го опаковаш към една тежка страница от нашата история с целия й драматизъм, ме изнерви и ме накара да допусна грешка. За тази грешка се извинявам и мисля, че темата е приключила. Всеки греши, но държа да подчертая, че жертвите независимо дали са комунистически, фашистки, или мутренски, всяка една от тези жертви заслужава уважение, и ако съм наранил някои от хората, още веднъж използвам случая да се извиня, но за последно, каза Зарков. 
Пенчо Милков подчерта, че за БСП приоритет ще остане чистотата на въздуха чрез непрекъснато и неотклонно наблюдение дали институциите изпълняват своите функции. Ще следим за канализационния проект в Долапите и Средна кула и ще настояваме да се случи. За разлика от досегашната практика, ще искаме конкретни срокове и с изключително активни действия ще способстваме нещата да се случат, каза той. Новият депутат посочи, че ще провежда непрекъснати срещи с гражданите, а това ще е най-добрият начин да виждат нови приоритети в работата си. Ще мога с повече ресурси да се отдам на това да се случат добри неща за нашата общност, допълни още Милков. 
Пътят Русе-Велико Търново и изграждането на кръстовище на Дунав мост на две нива бяха приоритети, които открои Стоилов, като допълни, че ще изискват от правителството конкретни срокове за проектиране и строителство. 
Не изключвам и момента, че съвпадението на числата е късмет, но все пак не трябва да подценяваме гласоподавателите и знанието, което имат за това какво дава преференцията и как да изберат точният кандидат, бе коментарът му по повод формулата 10/10.

Зарков: Това е най-добрият резултат на БСП от последните 13 години

С известна гордост трябва да подчертая, че БСП печели много гласове в област Русе и това е най-добрият резултат на партията от последните 13 години. В номинален брой гласове имаме 28 637 човека, които са избрали бюлетината на БСП, като за сравнение на предходните парламентарни избори през 2014 те са по-малко от 14 хиляди. Ние вдигаме резултата си спрямо тогава повече от 2 пъти. Не само че потвърждаваме резултата си от президентските избори, когато Румен Радев събра повече от 25 000 гласа в Русе, а и качваме - имаме 3000 повече гласа от първия тур за президент. Това съобщи водачът на листата на БСП Крум Зарков, който направи кратък анализ на резултатите от изборите. Той подчерта, че съотношението между членската маса на БСП и броя избиратели, гласували за БСП, е 1 към 21. За всеки член на БСП в областта са гласували 21 човека, което значи, че партията успява да излезе извън себе си, извън своето ядро и верните си последователи, на които благодарим за подкрепата.