Като оправда 29-годишен мъж по обвинение, че е теглил на три пъти пари от банкомат с чужда дебитна карта в Русе и Иваново, Русенският окръжен съд всъщност го отърва да плаща данък маскърлък. Пламен Й., който работи в Холандия, си навлякъл беля на главата, като започнал да излиза с една от дъщерите на ивановска ромска фамилия. Нещата между двамата не потръгнали и те се разделили. За отмъщение ромската фамилия набедила Пламен в кражба на пари от банкомат с дебитната карта на бабата на бившата му изгора. Това са традиционни ромски обичаи и в случая става дума за т.нар данък маскарлък, който се иска, когато момче излиза с ромско момиче и не я вземе за жена. Така трябвало да се плати, защото честта на момичето била опетнена, обясни пред съда адвокатът на Пламен.
Историята започнала през есента на 2015 година, когато младият мъж няколко пъти излизал на кафе с една от трите дъщери на известна ромска фамилия в Иваново. До по-сериозна връзка не се стигнало и той се разделил с момичето. 
Баща й не беше съгласен, че се виждаме, и каза, че трябва да си платя за това по един или друг начин, заяви пред съда Пламен и добави, че никога през живота си не е виждал картата, с която някой е теглил пари от сметката на бабата на момичето. И други момчета са излизали с нея и от тях роднините й са искали пари, каза още той. Сериозен обрат в обвинението на прокуратурата предизвика заключението на вещото лице, представено пред съда. Материали от съдебната експертиза категорично доказаха, че Пламен не е извършителят на престъплението. Сериозни са разминаванията на кадрите от снимащото устройство на банкомата и направените снимки на обвинения в максимално идентична обстановка. Екпертът бе категоричен, че извършителят на престъплението е с различно телосложение, с прилепнали уши, по-голяма глава и широко лице. Тези данни не съответстват с физиката на Пламен, а един от най-категоричните белези е, че младият мъж е с щръкнали уши.
Държавното обвинение остана недоволно от обрата на делото и поиска от съда да бъде назначена нова тройна експертиза със същата задача, но съдът отхвърли това искане.
 Всъщност Пламен първо бил обвинен от ромската фамилия в кражба на семейно злато, но разследването било прекратено от районен прокурор заради липса на доказателства. По второто обвинение за кражба на пари от банкомат младият мъж заяви в съдебната зала, че е невинен и че не е извършил престъплението, за което е обвинен.
Окръжният съд призна Пламен за невинен. Присъдата може да бъде обжалвана.