Новото отделение по педиатрия е с неузнаваем облик и ще приеме първите си малки пациенти след преоборудването му, което е в ход.
Поводът ни за днешното събиране в Детско отделение е завършилият ремонт със средства от фондация „Фамилия Канев“, които бяха предоставени в началото на годината и в един кратък срок отделението придоби невероятен вид. Аз съм много щастлив, че болните деца в Русе вече ще имат много добри условия за лечение и нова апаратура, каза  изпълнителният директор на Университетската болница д-р Иван Стоянов при представянето на отделението през журналисти.
Отделението заема целия седми етаж в Хирургическия блок и разполага с 45 легла за лечение на деца от различни възрастови групи, допълни началникът на Педиатрията д-р Ева Цонкова. 
Западното крило е определено за най-малките пациенти, като във всяка стая има две детски и две майчини легла, предвидени са и три стаи за интензивно наблюдение на тежко болни малчугани. Източният сектор е определен за по-големи деца и тийнейджъри. Освен това има три манипулациони, както и стая за занимания на болните малчугани. Към всяка стая е предвиден собствен санитарен възел, което беше голям проблем в старата сграда на болницата, уточни д-р Цонкова. Тя обясни още, че отделението ще бъде преместено на новото си място, когато бъдат закупени нови мебели, болнични легла, столове, маси.
Средствата за преоборудването на педиатрията и за подновяване на апаратурата усилено търсим от дарения, както това се случи с ремонта на отделението, допълни д-р Стоянов и увери, че се разглежда и възможността за европейско финансиране.