Почти всички лекари, медицински сестри, администратори и санитари в Университетската болница излязоха на протест вчера пред Хирургическия блок в защита на ръководството. Отделно медици и пациенти събраха две подписки с имената на близо 1000 души в защита на управата.
Медиците ясно показаха несъгласието си с решението на служебния здравен министър за смяна на борда на директорите, което днес ще бъде оповестено на извънредно общо събрание на УМБАЛ.
Поводът да се съберем тук е, че Министерството на здравеопазването е решило да смени досегашния борд на директорите, в който зам.-председател е д-р Йосиф Новаков, както и изпълнителния директор д-р Иван Стоянов, директора по административните въпроси Момчил Кастерлиев и главната медицинска сестра Цветелина Станчева, каза организаторът на протеста и началник на отделението по Съдебна медицина д-р Пламен Димитров.
По думите му д-р Стоянов остава в новия директорски борд, но не като директор, а като член. Освен това досегашният борд от трима човека, е увеличен на пет. Наред с д-р Стоянов в него влизат двама представители на МЗ, собственикът на лаборатория „Прима Лаб“ в Русе д-р Георги Тодоров и началникът на хирургията в Комплексния онкологичен център д-р Бисер Начев. 
В писмото не се обяснява какви са причините за смяната на борда и ръководството на болницата, но министърът на здравеопазването д-р Семерджиев тази сутрин изтъкна в бТВ, че ще санира управите на болниците с лоши финансови резултати. Нашите резултати обаче са добри, ние сме на трето място в страната по финансова стабилност и смятаме, че това ръководство на болницата направи много за нейното развитие, пребори се за ангиограф, започна проект за Спешно отделение по европейски стандарти, изгради ново Детско отделение с изцяло осигурени от д-р Стоянов дарения и затова сме против смяната на това ръководство, заяви д-р Димитров. 
Общото събрание на болницата трябваше да бъде на 12 май за отчитане финансовите резултати през 2016 година. Дойде писмо от МЗ, в което общото събрание е определено извънредно за 28 март за смяна на борда на директорите, обясни административният директор на УМБАЛ Момчил Кастерлиев. Той също потвърди, че д-р Стоянов се назначава в новия борд заедно с четири изцяло външни лица по модела на смяната на ръководството в „Пирогов“ преди месец и уточни, че новите членове на борда в София са юрист и икономист-ликвидатор, а новите хора в Русе са д-р Георги Тодоров и д-р Бисер Начев. По негова информация впоследствие началникът на Интензивното отделение д-р Лидия Стефанова е подала молба за участие в борда, но не е известно дали е одобрена.
Кой ще бъде новият изпълнителен директор на Университетската болница на протеста не стана ясно, но в късния следобед източници на „Утро“ съобщиха, че има голяма вероятност това отново да бъде д-р Иван Стоянов.