Над 100 пчелари и неколцина животновъди от Русе, Силистра и Разград участваха във вчерашния фермерски протест в района на Дунав мост. Недоволните запалиха демонстративно пчелни кошери и със знамена и плакати направиха обиколка около кръговото пред граничния пункт. До продължително блокиране на движението обаче не се стигна и полицията държеше положението под контрол.
Фермерите настояват до края на март да се изплатят средствата за подпомагане на всички бенефициенти по мерки 214 „Агроекологични плащания“ и мярка 11 „Биологично земеделие“ по направление „Биологично пчеларство“. Те искат да се запази съществуващият преди 28 февруари режим за подаване на заявления за подпомагане при биологично сертифициране и отмяна на промените в Наредба 10 за пчелните колонии. Пчеларите призовават и да не се допуска дерогация на забраната за използване на пестициди от неоникотиноидната група.
Както споделиха протестиращите, основното им недоволство е заради спрения прием по двете екологични мерки, за което служебният министър на земеделието Христо Бозуков е издал заповед на 28 февруари тази година. Става въпрос за суми от 1000 до 90 хил. лева, като близо до горната граница са само някои животновъдни стопанства. За пчеларите максимумът е 3-4 хил. евро. „Оказва се, че пари за нас няма, но е имало за големите зърнопроизводители, получили милиони за опазване на птици. Диви гъски изяли 65 млн. евро от парите за биологично земеделие, над 2 млн. са дадени за някакви гнезда на орли. Излиза, че те са по-важни от пчелите, които имат незаменима роля за опрашване на цъфтящите растения“, жалваха се пчелари. Те настояваха да се разследва дали субсидии са получени неправомерно и кой е виновен за това. 
Преди няколко дни Христо Бозуков обясни, че средствата за агроекология и биопроизводство, предвидени до края на 2020 г., са похарчени само за две години, вместо за седем, като дори бюджетът е надхвърлен с 96 млн. Именно той посочи числото 65 млн. евро, дадени за опазване на гнезда на зимуващи птици в нивите. По тази причина приемът на нови заявления по двете екологични мерки е спрян, но по сключените преди това договори плащанията ще продължат.