Пчелари от Русе, Разград, Силистра и Шумен, животновъди и биопроизводители ще се съберат днес в 11 часа на Дунав мост, за да протестират отново срещу забавени от аграрното министерство плащания, които ги обричат на фалит, научи „Утро“. За акцията обединяват сили няколко браншови организации от региона, като се очаква в нея да се включат около 120 човека. В заявлението за мирен протест като форма е посочена манифестация, така че митингът, на който ще бъдат представени исканията на фермерите, ще продължи с шествие по околните пътни артерии.
Организаторите на протеста бяха категорични, че акцията им не е свързана с изборите в неделя. 
„Не преследваме никакви политически цели, дори много се пазим от такова нещо. Искаме само да ни се преведат дължимите субсидии“, заяви Иван Кънев, регионален координатор на Федерацията на българските пчелари. 
Както „Утро“ писа, браншът чака от декември субсидиите по две мерки, които са от порядъка на 1800-3500 евро на стопанство. Фермерите искат и незабавна отмяна на заповедта на земеделския министър, която забранява нови кандидати по мерките за биоземеделие. Те са недоволни и от факта, че наредбите постоянно се променят и те връщат пари всеки път, когато направят грешка, а грешките и несвършената работа на чиновниците не се наказват.
Акцията на фермерите не предвижда блокиране на Дунав мост или подходите към него, но шествието по пътищата неминуемо ще затрудни движението в района. Като краен час на протеста в заявлението е посочен 17, но досегашната практика показва, че подобни събития не продължават повече от 1-2 часа. А полицията предприема мерки, за да освобождава автомобилите по различните направления поетапно, така че да не се получават големи задръствания.