Максималното наказание от 15 години затвор присъди вчера Окръжният съд на 30-годишният Тихомир Трендафилов, който на 23 ноември подкара опел, без да има книжка, мина на червено на кръстовището „Олимп“, блъсна на пешеходна пътека млада жена, влачи я на капака си, а след 60 метра я хвърли в тревата и избяга. Според прокуратурата рецидивистът е карал с поне 80 км/ч, дори не е помислил да помогне на блъснатата жена, скрил е колата и е уговарял хора да лъжесвидетелстват. Затова обвинението определи Тихомир като престъпник с висока обществена опасност, а деянието му като цинично. Месец след тежкия удар 32-годишната Светла Н. почина в болницата. Заради това, че мъжът, който има зад гърба си 11 присъди, се призна за виновен и поиска да бъде осъден по бързата процедура, съдът намали наказанието му с 1/3. Така рецидивистът ще лежи 10 години, но присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
„Не пожелавам на никого да загуби детето си“, каза вчера пред съда бащата на починалата жена Милко Нецов. Той бе конституиран като граждански ищец и частен обвинител и поиска 100 000 лева обезщетение за претърпените мъки по изгубената си дъщеря. Съдът обаче го посъветва да заведе отделно гражданско дело за понесените вреди и заради липса на доказателства за страданията му отмени заведения иск.
„Изказвам моите съболезнования и искрено съжалявам за дъщеря ви“, обърна се вчера към почернения баща Тихомир. Рецидивистът разказа как се бил отделил от престъпния кръг край себе си, дори работел и имал сериозна приятелка и дълбоко съжалявал за инцидента. И макар да оспорва част от обстоятелствата около катастрофата, заради диабета, който му докарал арестът, и желанието делото да свърши по-бързо, решил да се признае за виновен.