Легендарният защитник на „Дунав“ Тодор Тодоров навършва днес 73 години. Той бе част от онзи знаменит русенски отбор, завършил на четвърто място в „А“ група през 1974/1975 година. Тодоров е и футболистът на „Дунав“ с най-много мачове в елита на България - 278!. Той направи много добра кариера и като треньор на „Локо“ /Русе/, „Янтра“ /Габрово/, „Раковски“. Негови възпитаници са таланти като Сашо Тодоров, Пламен Петков, синът му Мариян, Румен Монев и др.

- Г-н Тодоров, честит рожден ден! Как се чувствате?
- Благодаря, добре съм. Продължавам да работя в школата и се радвам, че имам възможност да тренирам талантливи деца. Преди дни празнувахме със съпругата ми 50 щастливи години от нашия брак. Времето си върви. 
- Какво мислите за представянето на днешния „Дунав“?
- Супер! Ако бием „Славия“, можем да се наредим дори на четвърто или пето място. По-важното е, че отборът ще бъде част от първата шестица. Видно е, че тимът е много добър колектив. Може би дори голяма част от успехите дотук се дължат на колектива. Като дългогодишен треньор със сериозен опит смея да твърдя, че „Дунав“ има изграден стил на игра. Защитата действа стабилно, топката се разиграва добре в предни позиции, бързите атаки изненадват съперниците. Този отбор напомня на „Дунав“ от моето време, когато разбирателството бе над всичко. Виждам сега, че всеки на поста си знае какво трябва да се прави. Всички са много подредени. Тук несъмнената заслуга е на треньора. 
- Има ли футболисти, които ви правят особено впечатление?
- Като цяло всички са на добро ниво, ако изключим, че Бирсент Карагарен се откроява в последните мачове. Той е подвижен и остър нападател, който, ако се открие едно положение пред него, обикновено не пропуска. Бих отличил още Васил Шопов, много интересен и полезен играч. Централният нападател Мирослав Будинов е истински боец и умен футболист.
- Какво бихте казали за човека, който играе във вашата зона като ляв краен защитник?
- Гледах Христофор Хубчев в мача срещу „Лудогорец“. Интелигентен играч, който участва еднакво активно в дефанзивен и офанзивен план. Харесвам играчи, които мислят. Той изглежда такъв. 
- Като стана въпрос за мача с „Лудогорец“, какъв е вашият коментар?
- „Лудогорец“ имаше превъзходство през първото полувреме. Не че „Дунав“ се представи слабо, но това не беше неговата игра. После отборът намери стила си. Това е много похвално - да смениш нагласата си в движение срещу отбор като „Лудогорец“ не се отдава на всеки тим. След почивката момчетата направиха чудесни неща. Ако не беше паднал онзи нелеп изравнителен гол за 2:2, спокойно можехме да вземем мача. Важното е и друго - като слушам коментарите по телевизията, си личи едно уважение, един респект към отбора на „Дунав“. Това отношение ме радва много. А и футболистите показаха как се защитава и утвърждава реноме. От мене имат голямо „Браво“. 
- Какво мислите за днешното ниво на елитния футбол в България?
- Сега се играе приличен футбол, но е далеч от предишната му класа. Много ми е любопитно да разбера дали новият формат при провеждането на първенството ще качи нивото му. По-скоро си мисля, че ще се забележи възход с обособяването на тази първа шестица. Поне се надявам. Там всеки мач ще е финал. Освен това „Дунав“ няма да играе с „Монтана“ или „Локомотив“ /Горна Оряховица/, а с „Лудогорец“, ЦСКА, „Левски“. Така отборът ще израсне още. Е, разбира се, предстои още много работа и никой не бива да си мисли, че е достигнал съвършенството. Понякога се забелязват грапавини в играта на тимове като „Барселона“ и „Реал“ /Мадрид/, а какво остава за другите. Сигурен съм, че старши треньорът знае къде да пипне и какво трябва да изчисти. Пак казвам обаче - „Дунав“ направи чудесни неща през сезона дотук и аз съм горд като дунавец и русенец. Показа и зрелищен футбол. Дано добрата серия продължи и в мачовете на отборите от Топ 6. Желая го най-искрено.
- Разкажете ни с какви групи се занимавате сега в школата на „Дунав“.
- Доскоро водих набор 2001. Сега тренирам малчугани от детска градина, а скоро ще поема набор 2010. Все така се стремя да давам всичко от себе си.
- Благодаря и още веднъж честит рожден ден!
- И аз благодаря за вниманието!