Нова вълна от последната засега разновидност на телефонните измами се надига през последните дни в Русе, предупреди МВР. Тя е насочена към образовани и владеещи западни езици хора, а това още веднъж поставя въпроса кой е мозъкът зад процъфтяващите от десетилетия престъпления от този вид. 
Актуалната схема сега е да се търсят преводачи на задържани по различни поводи чужденци. Обект на атаките са пpeдимнo учитeли, директори на учебни заведения, aгeнции зa пpeвoди, тypиcтичecки или външнотърговски фирми, чиито телефони лесно могат да се намерят в електронните сайтове на фирмите и институциите, както и да се вземат от обяви в интернет или традиционните медии. 
При обаждане на набелязана жертва измамникът започва разговора с делова любезност, представя се за отговорен служител от полицията, съда или прокуратурата и обяснява, че задържан чужденец се нуждае от превод и държавата търси съдействие срещу солиден хонорар. При отклик сценарият започва да се развива - арестуваният трябвало да се обади в родината си и да му бъдат осигурени вещи от първа необходимост, но нямал пари, та ако може, преводачът да купи ваучер за предплатени мобилни разговори и да продиктува номера или да преведе пари чрез някоя от „международните мрежи за преводачи“. Изрично и дебело се подчертава, че всеки похарчен лев ще бъде възстановен при отиването за превод в полицията, а за по-убедително в разговора може да се намеси „адвокат“, който покрай грижата за клиента си успява да подметне, че той всъщност има добри материални възможности, просто е изпаднал в лош момент.
Ако и това не запали червената лампичка, следват конкретни указания за превеждане на някаква сума на посочена от измамниците сметка. 
Първата за цялата страна измама от този вид беше успешно разиграна в Русе през есента на миналата година, когато учителка по английски език в едно от най-популярните русенски училища бе подлъгана да преведе 200 лева по сметка в Сърбия, които потънаха без следа. В сценария тогава без да разбере бе подхлъзната да се включи и директорката на училището.
През последните дни в областната дирекция на МВР са постъпили десетина сигнала от преводачи, учители, от директори на учебни заведения, от по-големи и по-малки фирми и от адвокати, че са били търсени с подобни молби от хора, които се представили за длъжностни лица и са поискали съдействие с превод. За радост всички са усетили, че говорят с престъпници и не са се оставили да бъдат подведени. Практиката сочи, че атакуваните, които са отрязали измамниците и не са се обадили в полицията, са поне две-три пъти повече.
При всяко искане на пари по телефона от името на институции и длъжностни лица става дума за измама, а при позвъняване от името на близък е задължително да проверите достоверността му, припомнят за пореден път от МВР и препоръчват във всички случаи за подобни инциденти да се звъни на тел.112.