Мерки са взети. Това заяви пред журналисти служебният премиер Огнян Герджиков на въпрос има ли опасност от намеса на Турция в изборния процес, предаде репортер на БГНЕС.

„Какво значи да има опасност? Има някакви опити за неща, които на нас не ни харесват, но тези неща се изчистват. Мерки са взети”, каза Огнян Герджиков.

Относно това, че турски кмет агитира да се гласува за една партия в България, Герджиков заяви: „щом има такива неща, ние вземаме мерки това нещо да не продължава”.

На въпрос дали информацията за агитация на кмета е вярна, служебният премиер заяви - „вие сте го чували това нещо”.

Запитан какви мерки се вземат по-точно, Огнян Герджиков посочи, че за това трябва да се попита вицепремиерът Стефан Янев.

Опити за намеса във всички избори през последните години в условията на демокрацията от страна на турската страна, агитирайки скрито или не толкова скрито за определени политически сили, партии, са съществували, заяви Огнян Герджиков.

Попитан имало ли е опити за намеса на Турция в изборния процес в България, Герджиков заяви: „Опити за намеса във всички избори през последните години в условията на демокрацията, по-ясно или не толкова ясно - изразени опити за известно внушение от страна на турската страна, агитирайки скрито или не толкова скрито за определени политически сили, партии, са съществували. Сега няма нещо кой знае колко много по-различно”, посочи той.

„Вярно е, че има известно напрежение, свързано с една от политическите партии, която получава подкрепа от турската страна, но взимаме мерки това да не продължава по този начин по какъвто се опитват. Беше привикан турският посланик в МВнР, за да му бъде отправено предупреждение да не правят това, за което говоря в момента, така че нещата са под контрол”, каза Огнян Герджиков.

„Този опит за намеса от турска страна за агитация за определена политическа сила не е във феър плея, тъй като е в споразумението, което имаме с турската страна по повод предстоящите избори”, подчерта служебният премиер.

Относно това, че има нов случай от турски власти за агитация на същата партия, Герджиков заяви, че по съответния начин МВнР затова има такава функция, ще вземе необходимите мерки. Не съм информиран, допълни той.

Относно това дали смята, че секциите в Турция трябва да се ограничат или да се затвори границата, той заяви, че това са много радикални неща и не знае от кого са тези политически искания. „В закона е казано колко ще бъдат секциите в страните, които не са членки на ЕС - 35. Няма никакво основание да се нарушава този закон. Нищо чрезвичайно не е станало, за да се вземат толкова чрезвичайни мерки към този момент. Ако в следващ момент се случи нещо чрезвичайно, тогава вече би могло да се мисли какво би могло да бъде”, заяви още Герджиков.